3 döbbenetes börtön, amelyben öröm raboskodni

Forrás: Wikipedia/Bernd Prillhofer -
luxusbörtön börtön büntetés-végrehajtás magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon 1996 óta szeptember 8-án,azaz ma ünneplik a büntetés-végrehajtás napját. Ebből az alkalomból három különleges börtönt mutatunk be, ahol egyáltalán nem rossz elítéltnek lenni.

Az ember, amióta világ a világ, mindig igyekezett a gaztetteket megtorolni: a büntetés egyik legrégibb és ma is előszeretettel alkalmazott formája pedig a szabadságvesztés. Ám ahány ház, annyi szokás ezen a téren is, így

a fogvatartás mindenhol más sajátosságokat mutat.

A börtönökről és fogházakról általában a kegyetlenség, az erőszak, az embertelenség jut az eszünkbe, ám akadnak olyan országok is, ahol egészen másképp értelmezik a büntetés-végrehajtást.


Luxusbörtön – Ausztria


A Justice Centre Leoben (Justizzentrum Leoben) intézményét ötcsillagos börtönként is szokták emlegetni, mivel itt már-már tényleg úgy érezhetik magukat a rabok, mintha üdülnének. A Stájerországi büntetés-végrehajtási egység 2004-ben nyitotta meg kapuit, s azóta szinte állandóan teltházon üzemel. Nem is csoda, hiszen itt a rabok szinte vakációznak.

A celláik – vagy inkább szobáik - világosak, modernek, sőt konyha, mosógép vagy éppen erkély is tartozhat hozzájuk.

Ami pedig a közösségi tereket illeti, azok sem éppen olyanok, mint ahogyan azt a filmekben láthatjuk. A szürke kerengő helyett itt parkosított udvarban tudnak levegőzni az elítéltek, de még egy farm is tartozik az épülethez. Ráadásként akad itt modern konditerem, imaterem, internet-hozzáférés, de még nyelvtanfolyam is.

A Justice Centre Leoben intézményét ötcsillagos börtönként is szokták emlegetni Forrás: Wikipedia/Bernd Prillhofer

Ökobörtön – Norvégia


A világ első ökobörtönét Oslótól 75 kilométerre, egy szigeten létesítettek a norvégok, amelynek sem falai, sem pedig komoly védelmi rendszere nincsen. Az elítéltek szabadon mozoghatnak a 80 faház között, amelyen nagyjából 100 rab osztozik.

Az életkörülmények itt kifejezetten idillinek mondhatóak: a fogvatartottak szinte mindent maguk termelnek meg, napenergiát használnak, állatokat nevelnek és újrahasznosítanak.

Persze nem volt ez mindig így, hiszen valaha fiatalkorúak börtöneként működött a sziget és hírnevet leginkább az itt jellemző kegyetlen bánásmóddal szerzett magának. Ez persze már a múlté, hiszen a Bastoey-szigeti fogház ma egyet jelent a második eséllyel. A rabokat képzik, szakmát adnak a kezükbe és mindenkinek megvan a közösségben a maga feladata. Bár hihetetlennek hangzik, de ez a módszer beválik, ugyanis az itt fogvatartottaknak kevesebb mint a 20%-a lesz visszaeső – ez máshol akár a 70%-ot is elérheti.

A világ első ökobörtönét Oslótól 75 kilométerre, egy szigeten létesítettek a norvégok Forrás: Wikipedia

Családi börtön – Spanyolország


Míg sok modern büntetés-végrehajtási intézményben a tanulás, a munka és az emberi körülmények rehabilitációs szerepében bíznak, addig a spanyol Aranjuez börtön a család erejében reménykednek.

Úgy vélik, ha a bűnöző szülők együtt lehetnek a gyermekeikkel, az pozitívan befolyásolja a személyiségüket, célt ad az életüknek és jó útra téríti őket.

Éppen ezért a Madridtól 40 kilométerre található családi börtönben 36 lakrészt alakítottak ki, ahol 3 éves korukig a szülőkkel élhetnek a kicsik. A falakat mesefigurák díszítik és játszótér, sőt bölcsőde is van. Bár a gyerekek így maguk is börtönben töltik az első éveiket, egyes szakértők szerint ez még mindig jobb, mintha a csecsemőket elválasztanák a szüleiktől.

Úgy vélik, ha a bűnöző szülők együtt lehetnek a gyermekeikkel, az pozitívan befolyásolja a személyiségüket Forrás: Youtube

Persze nem minden börtön kínál ilyen kiváltságokat és luxust. Ha tetszett a cikk, lehet, hogy érdekelne az Alcatrazról szóló írásunk is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.