A járványügyi elemző szerint ekkor ér véget az ötödik hullám: ilyen nyárra számíthatunk

Forrás: Shutterstock -
hullám koronavírus-járvány koronavírus-fertőzés Nyár járványelemző
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A járványelemző szerint hamarosan az egész ország túl lesz az ötödik hullám csúcsán, vagyis jó nyarunk lehet.

Vattay Gábor járványelemző szerint az ötödik hullám a fővárosban januárban tetőzött, és úgy véli, a Dunántúl már túl van rajta, ezen a héten pedig az ország keleti részén is tetőzik a járvány.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

"Budapesten a múlt hét csütörtökön már megvolt a tetőzés, akkor érték el az egyhetes átlagok a maximumokat, és pénteken már csökkentek; ugyanígy történt Pest és Bács-Kiskun megyében is, és szinte az összes dunántúli megyében, így Vas és Győr-Sopron megyében is: a járvány pénteken érte el a csúcsot" – mondta a B&L Online Hír és Cikkügynökségnek.

"Magyarországon az ötödik hullám nagyjából hasonló idő, körülbelül harminc–negyven nap alatt csenghet le, mint amennyi idő alatt felment, és hasonló a helyzet a világ többi országában is. Budapest esetében karácsony után kezdődött a jelentős felfutása, és a január 27-i csúcsot követően március elejére kell visszacsúsznia" - mondta és úgy véli, májustól érkeznek meg azok az időjárási feltételek, amelyek elhozhatják a szinte teljesen vírsumentes nyarat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.