Orosz hadifogságba esett egy kárpátaljai magyar fiatal

Forrás: AFP/Fadel Senna -
Oroszország Ukrajna háború Orosz-ukrán háború fogság orosz ukrán háború hadifogság Valentin Geb
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Közel két hónapja tart az orosz-ukrán háború, emiatt emberek milliói voltak kénytelenek elhagyni az otthonukat. Azonban nem mindenki akart menekülni, sokan beálltak az ukrán hadseregbe, hogy megvédjék a hazájukat. A katonák közt pedig ott van több kárpátaljai magyar fiatal is.

Kárpátalja sem úszta meg halálos áldozat nélkül, ugyanis több onnan származó katona is életét adta már Ukrajnáért. Pár nappal ezelőtt egy kétgyermekes családapát temettek el a falujában. Most pedig egy másik kárpátaljai magyar fiatalról derült ki, hogy a fronton harcolva orosz hadifogságba esett.

Illusztráció Forrás: AFP/Fadel Senna

A mindössze 21 éves fiút Valentin Gebnek hívják és a Técsői járásban található Oroszmokra nevű településről származik – írja a Blikk a Kárpáti Igaz Szó cikke alapján.

A lap felidézi, hogy Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes korábban a Reutersnek azt mondta, az orosz megszállók közel 1700 ukrán katonát és civilt tartanak fogva, köztük 500 nőt. Verescsuk szerint az oroszok fogvatartási módszerei megalázóak, ezt azonban Moszkva tagadta és kijelentették, hogy a nemzetközi jognak megfelelően bánnak a foglyokkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.