Így vélekednek a britek II. Erzsébet királynő temetéséről

Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Christopher Furlong -
II. Erzsébet temetése II. Erzsébet brit királynő II. Erzsébet halála
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A britek nagy többsége szerint méltó módon emlékezett meg az ország II. Erzsébet királynőről. A néhai brit uralkodót hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári, skóciai rezidenciáján.

A brit kormány tíznapos nemzeti gyászt hirdetett, és a királynőtől rendkívül nagyszabású, katonai tiszteletadással kísért állami temetésen vettek végső búcsút.

II. Erzsébet királynőt több mint egyhetes gyászszertartás-sorozat után, hétfő este helyezték végső nyugalomra egykori rezidenciája, a London nyugati határában emelkedő windsori kastély Szent György-kápolnájában.

Az uralkodó koporsóját a temetés előtt négy napra felravatalozták a londoni parlament legősibb épületében, a Westminster Hallban. A brit kormány kedden ismertetett előzetes becslése szerint a négy nap alatt legalább negyedmillióan rótták le kegyeletüket a ravatalnál.

A legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov kedd este ismertetett, 2477 fő bevonásával készült reprezentatív felmérése szerint a britek elsöprő többsége elégedett a királynő búcsúztatásának módjával.

Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Christopher Furlong

A cég közölte: a válaszadók 66 százaléka szerint Nagy-Britannia "nagyon megfelelően", további 20 százalék szerint "egész jól" emlékezett meg a néhai uralkodóról, vagyis 86 százalék nyilatkozott elégedetten a megemlékezésekről. A felmérés szerint alig 5 százalék azoknak az együttes aránya, akik rossznak vagy nagyon rossznak nevezték a kegyeleti rendezvényeket.

A közvélemény jelentős többsége a megemlékezéseket közvetítő televíziós állomások munkájával is elégedett volt.

A YouGov vizsgálatába bevont britek 52 százaléka tartotta "nagyon jónak", további 29 százalékuk "meglehetősen jónak" a szertartásokról sugárzott közvetítéseket és a királynőről szóló emlékműsorokat, vagyis 81 százalék volt elégedett a tévétársaságok tevékenységével.

A gyászidőszakban közvetített műsorokkal a felmérés résztvevőinek mindössze 9 százaléka volt meglehetősen vagy nagyon elégedetlen.

A királynő halálával és utódja, III. Károly király trónra lépésével megváltozott a brit nemzeti himnusz szövege is, ami 1952 - II. Erzsébet uralkodásának kezdete - óta tartalmazta a "God Save the Queen" (Isten óvja a királynőt) hangzatú verssort. Az új verssor úgy hangzik, hogy "God Save the King".

A YouGov a kedden ismertetett felmérésben erre tekintettel megkérdezte azt is, ki mennyire ismeri a himnusz szövegét. A válaszadók 46 százaléka azt mondta, hogy kívülről tudja az első versszakot, 27 százalék a ritkábban idézett második versszakot is ismeri, 22 százalék ugyanakkor elismerte, hogy egyáltalán nem tudja a himnusz szövegét.

II. Erzsébet királynő temetéséről ITT olvashatsz bővebben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.