Tragédia lett a fürdőzés vége: agyevő amőba ölte meg a 17 éves diákot

Forrás: Wikimedia Commons -
halál diák agyevő amőba édesvizű tó
Agyevő amőba következtében halt meg egy 17 éves georgiai diák, Megan Ebenroth, miután egy édesvizű tóban fürdött. 

Megan Ebenroth július 11-én a barátaival fürdőzött egy georgiai édesvizű tóban, ez lett a 17 éves lány végzete. A diák 11 nappal később életét vesztette, mint kiderült, halálát agyevő amőba okozta, amivel akkor fertőződhetett meg, amikor a tóban úszott.

A Naegleria fowleri, amely a köznyelvben "agyevő amőba" néven ismert, az orron át a szervezetbe jutva okoz súlyos betegséget, majd legtöbbször halált miután elpuszította az agyszöveteket. A tünetek a fertőzést követő 1-12 napon belül kezdődhetnek, általában súlyos fejfájással, lázzal, hányingerrel és hányással, majd nyakmerevség és görcsrohamok alakulhatnak ki, a beteg kómába is eshet mielőtt élete véget érne.

Agyevő amőbák mikroszkópos képe Forrás: Wikimedia Commons

Megan négy nappal a fürdőzést követően fordult először orvoshoz erős fejfájása miatt, antibiotikumot kapott, de állapota tovább romlott ezért anyja visszavitte a kórházba. Ott intubálták, és még a koponyáját is felnyitották, hogy csökkentsék a duzzanatot, de hiába. A lány életét vesztette - írja a People.

Az amőbával megfertőződtek közül nagyon kevesen élik túl a betegséget, 97 százalékuk meghal. Megan volt a hatodik áldozata az agyevő amőbának Georgiában 1962 óta. A történteket édesanyja hozta nyilvánosságra méghozzá azért, hogy felhívja a figyelmet a betegség veszélyeire és arra, a korai felismerés életmentő lehet.

Agyevő amőbára figyelmeztetik a nyaralókat: ha megfertőződtél, esélyed sincs

A külföldre utazókat figyelmeztetik a veszélyekre, miután a hírek szerint már több ember halt meg az agyevő amőba miatti agykárosodásban. Ezekre a tünetekre kell figyelni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.