Kiderült, mit látnak az emberek a halál pillanatában

halál élet emlékezet agyi aktivitás
Fény derült arra, hogy igazak- a régi klisék arról, hogy halálunkkor lepereg előttünk az életünk filmje és erős fényt látunk.

Az elmúlt néhány évben a kutatók betekintést nyertek abba, hogy mi történik az agyunkban, amikor az utolsó lélegzetünket vesszük. 2022 februárjában például véletlenül rögzítették egy 87 éves férfi agyi tevékenységét, aki szívrohamot követően hunyt el. E végzetes pillanatot megelőzően a páciens epilepsziás kezelésének részeként olyan készüléket kapott, amely folyamatosan figyelte az agyhullámait. A halála pillanatában készült felvételek lehetővé tették a kutatók számára, hogy megfigyeljék, mi történik, amikor meghalunk.

Meglepő módon az EEG azt mutatta, hogy az álmodással és az emlékek felidézésével kapcsolatos agyi aktivitási minták élénkültek fel akkor, amikor a szív megállt, és még egy ideig utána is folytatódtak. Bár ebből az információból nem lehet határozott következtetéseket levonni, az emlékezet előhívásával kapcsolatos agyi aktivitás arra utalhat, hogy valóban lepereg az életünk a szemünk előtt, amikor meghalunk.

Kiderült, mit élünk át halálunk pillanatában Forrás: Thinkstock

Ezt a lehetőséget tovább erősítik egy későbbi vizsgálat eredményei, amely négy olyan szívrohamos beteg bevonásával készült, akik a Michigani Egyetem (Michigan Medicine) neurointenzív osztályán (NICU) haltak meg. A betegek idegrendszeri oszcillációit figyelve,

miközben elhunytak, a kutatók robbanásszerű aktivitást figyeltek meg az agy azon zónájában, amely a halánték-, a fali- és a nyakszirti lebenyek metszéspontjában helyezkedik el,

és mind az álmodáshoz, mind a tudatos gondolkodáshoz kapcsolódik.

Ahhoz azonban, hogy megértsék, ezek az agyi aktivitásminták hogyan mutatkoznak meg, a kutatóknak olyan emberekkel kellett beszélniük, akik meghaltak és visszatértek az életbe.

A vizsgálatban résztvevők 86 százaléka számolt be arról, hogy fényt látott, míg 54 százalékuk újraélte és áttekintette életének fontosabb eseményeit,

megerősítve ezzel a haldoklással kapcsolatos két leggyakoribb közhelyet. Összességében a halál élményét kellemesnek és felemelőnek írták le, a válaszadók 95 százaléka állította, hogy örömöt és békét érzett, amikor elhagyta a testét, és ugyanennyien mondták, hogy az esemény pozitív módon változtatta meg őket.

A kutatók az év elején részletesebb eredményeket ismertetve felfedték, hogy sok beteg valójában tudatában volt az újraélesztés során végzett orvosi eljárásoknak, annak ellenére, hogy látszólag nem voltak maguknál. Emellett

több mint egyötödüknek volt olyan élménye, amelyet a szerzők "transzcendens, felidézett halálélménynek" neveznek,

ami azt jelenti, hogy távozásuk és visszatérésük lehetővé tette számukra, hogy újraértékeljék és újrafogalmazzák élettörténetüket, identitásukat és céljukat - írja az IFL Science.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.