Az immerzív élmény garantált: Megnyitotta kapuit a Van Gogh-kiállítás Budapesten is

Van Gogh, kiállítás, művészet, festészet, élmény
Szántó András -
van Gogh immerzív kiállítás festmények élmény Budapest
Magával ragadó, lenyűgöző látvány, egy legendás festőzseni csodálatos világa, hatalmas audiovizuális kiállítótér és a világ egyik legnépszerűbb multimédiás művészeti élménye. Megérkezett Budapestre a Van Gogh - The Immersive Experience kiállítás, ami a budapesti BOK csarnokban, február 2-tól szeptember 1-ig várja a látogatókat.

New Yorkban, Londonban, Berlinben, Szöulban és más metropoliszokban is százezreket nyűgözött le a művész különleges posztimpresszionista látványvilága.  

Ezer négyzetméternyi kivetítőn elevenedik meg Vincent van Gogh (1853-1890), a posztimpresszionizmus legnagyobb alakjának művészete február 2-tól a BOK csarnokban. A minden érzékszervre ható, XXI. századi tech-kulturális élmény a festőzseni legismertebb, leglátványosabb műveinek vizuális megjelenítésével nyűgözi le a közönséget. A látogatók a kiállításon nemcsak a műveket ismerhetik meg egy soha nem látott formában, hanem bepillantást nyerhetnek az alkotó életébe is. 

Van Gogh, művészet
Megérkezett Budapestre a Van Gogh - The Immersive Experience kiállítás
Forrás: Szántó András

Van Gogh élete 

Vincent Van Gogh Hollandiában született 1853-ban és Franciaországban halt meg 1890-ben. Kora fjúságától foglalkoztatták a társadalmi problémák, és elkötelezte magát a szegények és a betegek támogatása mellett. A festéshez igazi inspirációt a vallon Borinage régióban dolgozó bányászok életének megrajzolása közben kapott az 1870-es évek végén. Egész életében labilis volt, mentális betegségek kínozták (epilepszia, skizofrénia), egyre gyakoribb súlyosabb rohamai voltak. Festményei instabil, gyötrődő személyiségének nyomait viselik. A túlzásba vitt dohányzás, alkoholfogyasztás és a fáradtság súlyosbították egészségi állapotát, egy este egy veszekedés után levágta saját fülét. Ezt követően úgy döntött, bevonul a Saint-Rémy-de-Provence-i elmegyógyintézetbe. Később, 37 éves korában öngyilkosságot követett el.  

 

Van Gogh, művészet, kiállítás
Van Gogh szobája is látható a kiállításon
Forrás: Szántó András

 

Na, de miért pont Van Gogh? 

Van Gogh-ot manapsága művészet világának rocksztárjaként emlegetik. Műveiért megőrülnek a világ műgyűjtői és festményei rekordösszegekért cserélnek gazdát. A népszerűsége azonban a halálát követő évtizedekben nőtt ilyen robbanásszerűen. Talán ami egyedivé teszi őt az az, hogy ő tényleg merőben másként látta a világot. A művész azért használt élénk színeket, mert a közelebbi árnyalatok közti különbséget nem látta. Épp a korlátai szabadították fel, hogy szépséget teremthessen. Senki nem használja a színeket impozánsabb és zavarba ejtőbb módon Vincent Van Gogh-nál.            

Van Gogh, kiállítás, művészet, festészet, élmény
Senki nem használja a színeket impozánsabb  módon Vincent Van Gogh-nál.           
Forrás: Szántó András

A megszállottság mindenekelőtt                                                                                    

A produkcióban megelevenednek a festő napraforgómezői, csillagos égboltjai, sőt a mester hálószobájának ajtaja is kitárul. Van Gogh megszállottan finomította művészetét, azonos témákat festve meg újra és újra. A természet szépsége különösen megihlette. A rózsa- és íriszcsokrok fáradhatatlan tanulmányozása tükröződik vissza ikonikus napraforgó-sorozatában is. A festő sok híres, virágokról készült festményét egy idegösszeomlásból való felgyógyulása idején fejezte be.  A látogatókat várja egy speciális VR-szoba, valamint a stúdió is, ahol a kiállítás megtekintése után bárki belebújhat van Gogh bőrébe és elkészítheti saját alkotását, amelyet akár a falra is kivetíthet. 

Kilépünk a hagyományos keretek közül és forradalmi módon jelenítjük meg van Gogh világát. A holland festőművész legismertebb alkotásait technológiai eszközök segítségével keltjük életre, ezáltal a látogatók egy minden ízében 21. századi multimédiás élményben részesülhetnek. Ismerjük és értjük a mai generáció preferenciáit, tudjuk, hogy a felgyorsult világ új szokásokat alakított ki a kultúrafogyasztás területén is. Bízunk abban, hogy a Van Gogh – The Immersive Experience a fiatalokat is közelebb hozza a művészethez 

– mondta el Dudi Bercovici, a Hadran Events ügyvezetője és a kiállítás szervezője. 

Senki nem használja a színeket impozánsabb és zavarba ejtőbb módon Vincent Van Gogh-nál.
Van Gogh megszállottan finomította művészetét, azonos témákat festve meg újra és újra
Forrás: Szántó András

A kiállítás nemzetközi sikerét jól tükrözi, hogy Londonban immáron két éve fogadja folyamatosan a látogatókat a produkció az eredetileg eltervezett három hónap helyett. 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.