Hollywood káprázatos szépsége, a korszak legjobban kereső filmsztárja nyolcszor ment férjhez

Elizabeth Taylor
On the set of Suddenly, Last Summer/looking at camera:CB2 - Sunset Boulevard
Elizabeth Taylor színésznő házasság film hírnév
Pályáját gyerekszínészként kezdte, 11 éves korától állt reflektorfényben. A nyolc házasságáról elhíresült hollywoodi filmsztár, Elizabeth Taylor népszerűsége az utolsó filmsikerét követő évtizedekben sem kopott meg.

Elizabeth Rosemond Taylor 1932. február 27-én született a londoni Hampsteadben, Francis Taylor műkereskedő és Sara, egykori színpadi színésznő gyermekeként. Egyedülálló szépsége arra ösztönözte édesanyját, hogy a show-biznisz felé irányítsa a kislányt, aki 3 éves korától balettórákra járt. Erről az időszakról a filmsztár később azt vallotta, hogy túlterhelt és túlfegyelmezett volt az élete. Ugyanakkor ez indította el Hollywood felé.

Hollywood korán felismerte a tehetségét

A kis Elizabeth kilenc éves volt, amikor 1942-es There's One Born Every Minute (hazánkban nem mutatták be) című vígjátékban alakított szerepében felfedezte nemcsak a tehetségét, de ibolykék szemeit is a Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), és leszerződtette az 1943-as Lassie hazatér című sorozatra. A következő évben A nagy vágta című film főszerepét, az elszánt Velvet Brownt alakította, aki a nagy nemzeti vágtáig viszi a lovát. Néhány gyerekszerep után 18 évesen, az első felnőttként eljátszott filmszerepével egyidőben kötötte a nyolcból az első házasságát.

There's One Born Every Minute (1942) usa
A kis Elizabeth kilenc éves volt, amikor 1942-es There's One Born Every Minute     Forrás: Photo12 via AFP/

Mindössze 18 éves volt, amikor 1950. május 6-án hozzáment Conrad "Nicky" Hilton Jr-hoz. Az esküvő költségeit és a Bel-Air Country Clubban tartott pazar fogadást az MGM fizette, a stúdió így népszerűsítette A menyasszony apja című filmet, amelyben az alig felnőttkorú színésznő Spencer Tracy melett játszhatott. A házasság nem volt tartós, mindössze 8 hónapig tartott, noha menyasszonyként Liz az édesanyjának az esküvőn még azt mondta, hogy örök szerelem van közte és a Hilton fiú között. Ám — a színésznő szerint — Nicky italozása és zaklató viselkedése miatt kettejük szerelmének már azelőtt vége lett, hogy hazatértek volna a nászútról. A házasság tehát egy évig sem tartott, de a sztár nem sokáig volt egyedül. 1952-ben ismét oltár elé állt, ezúttal Michael Wilding színésznek mondta ki a boldogító igent. Az öt évig tartó frigyből két fia születik. Közben egyre több filmben, egyre inkább megmutatja, hogy nemcsak szép, de legalább olyan tehetséges is. 

Elizabeth Taylor
Mindössze 18 éves volt, amikor 1950. május 6-án hozzáment Conrad "Nicky" Hilton Jr-hoz    Forrás: KEYSTONE Pictures USA/KEYSTONE Pictures USA

Első szerelmével nem sok időt adott neki a sors

Harmadik házasságát 1957-ben kötötte, saját bevallása szerint első nagy szerelmével, Michael Todd producerrel. Egy kislányuk születik, Liza Todd, ám ez a házasság tragédiával végződik. Alig egy évvel a megkötése után Michael Todd magánrepülőgépe lezuhant, és vele együtt mindenki, aki a gépen utazott, meghalt. Eredetileg Taylor is a gépen lett volna, de végül az éppen zajló influenzajárványra hivatkozva azt javasolták neki, ne tartson férjével. A filmsztár majdnem beleőrült a szerelme elvesztése miatti fájdalomba, saját bevallása szerint kevés választotta el attól, hogy saját kezével vessen véget az életének. 

Todd halála után vonakoda, de folytatta Tennessee Williams színpadi klasszikusának, a Macska a forró bádogtetőn filmadaptációjának forgatását Paul Newmannel. A karakter megformálásáért Oscar-jelölést is kapott, de ami még fontosabb, hogy a forgatás segített neki abban, hogy fokozatosan felépüljön férje halála miatti gyászából. Ez volt az a film, ami — ahogy ő fogalmazott — megakadályozta, hogy belefulladjon a bánatában.

Elizabeth Taylor, Michael Todd
Harmadik házasságát 1957-ben kötötte, saját bevallása szerint első nagy szerelmével, Michael Todd producerrel. Forrás: Photo12 via AFP/Photo12/7e Art/Collection 7e Art

Közben sikerült a korszak egyik legnagyobb hollywoodi szerelmi botrányába keverednie, amikor viszonyt kezdett Todd közeli barátjával, Eddie Fisherrel, aki nem mellesleg akkor Debbie Reynolds férje (és a Star Wars filmek Leia hercegnőjének, Carrie Fischernek az édesapja) volt. Fisher 1959-ben elvált Reynoldstól és feleségül vette Taylort. Még házasságuk alatt kérte fel a Fox a színésznőt a Kleopátra címszerepére, de akkoriban még az MGM-hez kötötte a szerződése, ők pedig azt szerették volna, ha vállalja a Modern kaméliás hölgy főszerepét, a Fox 1 milliós ajánlatával szemben 125 ezer dollárért. Mivel Taylor el akarta kerülni a szerződésszegés miatti kétéves felfüggesztést, inkább vállalta a szerepet, s ígérete ellenére még a stáb életét sem keserítette meg a forgatások alatt. Viszont a szerepért megkapta első Oscar-díját, bár rossz nyelvek szerint inkább csak sajnálatból, ugyanis egy vírusfertőzés szövődményei miatt kis híján meghalt. 

Fischerrel 5 évig voltak házasok. A válás oka az volt, hogy Elizabeth Taylor megismerte élete második nagy szerelmét, Richard Burtont. A két színész az 1963-as Kleopátra című film forgatásán ismerte meg egymást, és azonnal szerelmesek lettek egymásba. Noha a kritikusok a bemutató után a filmet nem magasztalták, Taylor befolyását és hírnevét növelte. Ekkor vált ugyanis a legjobban kereső filmszínésszé, az 1 millió dolláros gázsijával. Viccből kért ennyit, mikor a stúdió megkérdezte, mekkora összegért vállalná a főszerepet, s maga is meglepődött, hogy a producerek rábólintottak. Az már más kérdés, hogy a sok túlóra, amire épp miatta és Richard Burtonnel a színfalak mögött folytatott szerelmi élete miatt volt szükség, ez a gázsi végül plusz 4 millió dollárra rúgott, ami miatt az amúgy is gyenge lábakon álló stúdió kis híján csődbe ment, és be is perelte a színésznőt. Végül megegyeztek, de a Kleopátra hosszú ideig tartotta a rekordot mindenidők legdrágábban készült filmjének kategóriájában a maga 44 millió dolláros bekerülési költségével. A film, bár sokan megnézték — amelyhez feltehetőleg az is hozzátett, hogy Richard Burtonn és Elizabeth Taylor viszonya azonnal bulvárcímlap lett —, nem aratott osztatlan sikert, Oscart sem ért, pedig nagyon számítottak rá. Burton és Taylor nem sokat vártak a házassággal: a színésznő 9 nappal azután, hogy elvált Fischertől, hozzáment szerelméhez. A két világsztárnak több közös filmje is készült, ilyen volt a Fontos személyek és a Nem félünk a farkastól. Ez utóbbi újabb Oscart hozott Elizabeth Taylornak. Nagy siker volt A makrancos hölgy is, mely Shakespeare vígjátékának filmadaptációja — Martha szerepéért a filmsztár hízókúrába kezdett, amit gyaníthatóan, később megbánt. Ugyanis az Anna ezer napja című film Boleyn Annájának karakterét azért nem ő formálta meg, mert férje, aki VIII. Henriket alakított a moziban, túlságosan öregnek és kövérnek tartotta hozzá a feleségét, és ennek hangot is adott. Taylor egyébként a felszedett kilókat később sem tudta leadni.

Elizabeth Taylor on the film set of 'Cleopatra', by Mankiewicz in 1963
Kleopátra című film Forrás: Gamma-Rapho via Getty Images

A következő évek a színésznő számára az egyszer fent, egyszer lent állapotban teltek: házasságok, válások, egészségügyi problémák és a kritikusok és a moziszerető közönség szemében sem elismert filmek határozták meg az életét.

Sorozatszerepek, politikus férj, alkoholproblémák, jótékonykodás 

Richard Burton és Elizabeth Taylor 10 éven át volt egy pár,  1974-ben váltak el, de rá egy évre újra összeházasodtak. Az újrázás sikertelen volt, 1975-ben ismét elvált a sztárpár. Taylor számos gyengébb film után adott egy esélyt a sorozatoknak is, amelyekben sikeresnek is bizonyult. 

1976-ban hozzáment John Warnerhez, aki a 70-es évek elején az USA haditengerészeti minisztere volt. Elizabeth Taylornak nem kis szerepe volt abban, hogy férjét 1978-ban Virginia állam szenátorává választották. A színésznő politikus feleség lett, de erősen unatkozott és meglehetősen boldogtalan volt. Az alkohol felé fordult, receptre felírható gyógyszereket szedett, függővé vált. Szenátor feleségnek lenni egyre nagyobb teher volt számára, ezért 1981-ben elvált férjétől. 

Amikor 1985-ben a színészóriás, Rock Hudson meghalt AIDS-ben, a színésznő segített elindítani az Amerikai AIDS-kutatási Alapítványt és létrehozta az Elizabeth Taylor AIDS Alapítványt is. 

Utolsó házasságát egy teljesen civil férfival kötötte, akivel a Betty Ford Klinikán találkozott, ahol alkoholfüggőségétől próbált megszabadulni. Az egykori texasi építőmunkás, Larry Fortensky 20 évvel volt fiatalabb nála, mégis remekül megértették egymást a színásznő szerint, aki úgy érezte, a férfi mellett valósággal újjászületik. A házasság ennek ellenére is csak 5 évet bírt ki.

Szoros barátságot ápolt Michael Jacksonnal is, aki állítólag megkérte a nála lényegesen idősebb színésznő kezét, bár ezt a filmsztár tagadta. Kettejük között a kapcsolat baráti volt, nem véletlenül állt ki Jacksonért, amikor az énekest pedofíliával vádolták meg. 

Szoros barátságot ápolt Michael Jacksonnal is, aki állítólag megkérte a nála lényegesen idősebb színésznő kezét, bár ezt a filmsztár tagadta.  / AFP)

Elizabeth Taylor számos díjat bezsebelt nemcsak színészi karrierje, de jótékonysági tevékenysége kapcsán is. Rengeteg egészségügyi problémát, betegséget túlélt, életigenlését kerekesszékben is megőrizte, mígnem 2011. március 23-án, Los Angelesben örökre lehunyta gyönyörű ibolyakék szemeit. 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.