Színpszichológia: ezt árulja el rólad a kedvenc színed

Colors,Abstract,Paint,Festival,Orange,Green,Yellow
Shutterstock/Copyright (c) 2022 HAAANZ/Shutterstock. No use without permission. - HAAANZ
színek kedvenc rózsaszín pszichológia tények
Kék? Sárga? Piros? Zöld? Bizony, mindenkinek megvan a kedvenc színe, amit imád viselni. Vannak harsányabb, illetve kevésbé kirívó árnyalatok is, amik sokat elárulnak személyiségünkről.

Bár sokan azt gondolják, hogy ízlés dolga, a kedvenc színárnyalatok mégis sok mindent elárulnak az emberekről pszichológiai szempontból. Viselkedésminták, hangulat, személyiség, felfogás és még sok különböző dolgot tudhatunk meg egymásról. A színpszichológia tehát létező tudomány, éppen ezért fokozottan használják például a marketingben is. 

Mire utalnak a színek?

Az éppen hozzánk közel álló árnyalatok kiválasztása általában saját hangulatunk kivetülései - szokták mondani. Ami valóban így is van, azonban ettől sokkal többet jelentenek a színek. Andrew Elliot, a Rochesteri Egyetem pszichológusprofesszorához fűződik a színpszichológia. Elliot színpszichológiai tanulmánya rávilágít arra, hogy a színek és a lelkünk között kapcsolat van. A professzor szerint ez a terület még kiaknázatlan, rengeteg dolog vár feltárásra. Nézzük, mit jelenteken az egyes színek!

Pantone színskála. Forrás: Shutterstock

 

A színek pszichológiai jelentése:

Kék

Tudtad, hogy a legtöbb ember kedvenc színe a kék? Ha te is közéjük tartozol, akkor tele vagy álmokkal, nagyon hűséges típus vagy, és abszolút lehet rád számítani. Te vagy az az ember, akit mindenki kedvel.

Pink

A rózsaszín szerelmesei nagyon empatikusak, nagyon együttérzőek tudnak lenni másokkal. Kedvelik a romantikus dolgokat, és nagyon ügyelnek a külsejükre, sokszor már túlzásokba is esnek.

Piros

Ha szereted a tüzes árnyalatokat, akkor a te személyiséged is lángol! Imádod a kihívásokat, olykor fejjel mész a falnak, szó szerint forr körülötted a levegő. Kreatív vagy, erős és domináns.

Sárga

A sárga szín kedvelői általában nagyon okosak és szerencsések. Nem szoktak letargiába esni, általában pozitív életszemlélettel rendelkeznek. Olykor előfordul, hogy irigyek másokra, ebben még van hova fejlődni.

Sokan kedvelik a sárga színt. Forrás: Hanai Toru/MTI

Zöld

Ha imádod a zöldes árnyalatokat, a te világod a környezettudatosság és az egészség. Harmóniában élsz önmagaddal, és másokat is arra késztetsz, hogy tegyenek embertársaikért és a Földért. Azonban ügyelj arra, hogy ne te cipeld az egész világ gondját a válladon, fő a mértékletesség!

Barna

A barna kedvelői eléggé kiismerhetetlenek. Szeszélyesek, akik folyton megváltoztatják döntéseiket és véleményüket. Hajlamosak a hangulatingadozásra és a depresszióra, éppen ezért fokozottan érdemes odafigyelniük lelki világukra.

Szürke

Szokás mondani a "szürke kisegér" jelzőt azokra, akik elbújnak a világ elől, mert egyáltalán nem szeretnek a középpontban lenni. Azok, akik a szürke színt kedvelik, nehezen viselik a terheket, ellenben nagyon megbízhatóak.

Fekete

Habár a fekete a gyász színe, mégsem annyira negatív, mint gondolnád! Valaminek a vége ugyanis egy teljesen új időszak kezdetét is jelzi. Ha kedveled ezt az árnyalatot, akkor lételemed a változás az életben! A külvilág számára olykor túl titokzatosnak és szeszélyesnek tűnhetsz, de pont ez benned a vonzó.

Fehér

Ha a fehér szín a mindened, akkor te vagy az, akinél biztosan mindig tisztaság uralkodik a lakásban. Precíz és pedáns vagy, tiszta értékrended pedig szilárd alapokon áll. A kívülállók számára talán emiatt kissé ridegnek is tűnhetsz.

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.