Mosási kisokos: ilyen gyakran dobd szennyesbe a textíliákat

Vintage,Clothes,Drying,On,A,Line
Shutterstock/Copyright (c) 2010 val lawless/Shutterstock. No use without permission. - val lawless
higiénia törölköző ágynemű konyharuha mosás
Az, hogy mindennap tiszta fehérneműt viselünk, evidens. De azt vajon tudod, hogy más naponta használt textíliákat milyen gyakran kell mosni?

Alapvetően mindannyian egy személyre szabott takarítási ütemtervet alakítunk ki magunknak a hétköznapokra. Az otthoni textíliákat, mint az ágyneműhuzatot, a törölközőket, a konyharuhákat és a fürdőszobai kilépőket mégis sokan hajlamosak vagyunk jóval kevesebbszer cserélni és tisztítani, mint kellene. Mos eláruljuk, mit, milyen gyakran kellene kimosni. 

Ágyneműhuzat 

A legjobb, ha hetente lecseréljük az ágyneműhuzatot, tekintve, hogy ezek a textíliák naponta több órán át érintkeznek a bőrünkkel. Az elhalt hámsejtek és az izzadság miatt a kórokozók és baktériumok elszaporodása allergiát vagy asztmás rohamot okozhatnak az arra érzékenyeknél. A legújabb kutatások alapján a 40 Celsius fok már elegendő a higiénikus tisztasághoz, sokan azonban a mai napig a 60 fokra esküsznek.  A jó idő közeledtével ha tudjuk, napon, szabad levegőn szárítsuk az ágyneműt, az UV-sugárzás ugyanis segít elpusztítani a poratkákat. 

Függönyök, sötétítők

 A függönyöket a legtöbbször csak az időszakos nagytakarítás alkalmával szedjük le, pedig ezek a textíliák használatukból adódóan természetesen vonzzák a port, és az otthonunkban keringő szagokat, ezért érdemes legalább 3-4 havonta leszedni és alaposan kimosni őket. Mosás előtt mindig alaposan rázzuk ki, hiszen ezáltal eltávolíthatjuk a por és a pollen egy részét, és lehetőség szerint tegyük mosózsákba. A függönyök mosását mindig 30 fokos vízhőmérséklet mellett kímélő programon érdemes végezni, kivéve ha a mosási címke mást nem jelez. 

Három hiba, ami teljesen tönkreteszi a mosást: ezekre mindig figyelj oda, ne csinálj dupla munkát magadnak. 

Konyharuhák

A konyharuhát naponta-kétnaponta kellene cserélni, mivel ez az anyag különböző szennyeződéseket szív magába használat során, ideális táptalajt biztosít a baktériumok szaporodásának. A konyharuhát a legideálisabb magas hőmérsékleten, legalább 60 fokon mosni, ezen a hőfokon biztosan elpusztulnak a mikroorganizmusok.

Törölközők 

A törölköző használatának gyakoriságától is függ, hogy mikor indokolt a mosás. Ha csak egyetlen egy törülközőt használunk az arcunkra és a napi fürdéshez, esetleg még pluszban a kéztörlésre is, akkor célszerű naponta cserélni. Ha viszont rendszeresítünk külön törülközőt a különféle tisztálkodásokhoz, akkor az arctörlőt naponta érdemes a szennyesbe dobni, míg a normál frottírtörölközőt 3 alkalom után érdemes tisztítani - írja a Bors. Egy kutatás szerint a legtöbb ember az ajánlottnál sokkal ritkábban cserél törölközőt. A megdöbbentő adatokról itt írtunk. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.