Kiderült, hány fokon kell mosni az ágyneműt: szakértők szerint ez az ideális hőmérséklet

Forrás: Shutterstock -
hőfok mosógép baktérium ágynemű mosás
Megosztja az embereket a kérdés, milyen gyakran kell lecserélni az ágyneműt. Van, aki azt vallja, naponta, kétnaponta, mások hetekig is ugyanabban alszanak, mondván, minden este fürdenek, ezért nem koszolódik az ágyneműjük gyorsan. 

Szakértők szerint az ágynemű mosásának gyakoriságánál fontosabb, hogy a megfelelő hőmérsékletre állítsuk a mosógépet, ami pedig nem más, mint a 60°C, ami már van annyira meleg, hogy elpusztítja a lepedőn felhalmozódó baktériumokat és gombákat.

Szakemberek szerint a gyakori cserénél fontosabb, hogy milyen hőfokon mossuk az ágyneműt Forrás: Shutterstock

Kutatások bebizonyították, hogy a tüdőgyulladást és a gonorrhoeát okozó baktériumok hét napon belül elkezdenek növekedni az ágyban, de csak akkor, ha előtte nem tisztítják meg megfelelően. Sokan arra hivatkoznak, hogy azért mossák az ágyneműiket és törölközőiket alacsonyabb hőmérsékleten, hogy védjék a környezetet, ami szuper cél, de a 40, pláne a 30 °C nem pusztítja el a baktériumokat, és nem csak fertőző, de hamarabb büdös is lesz az ágynemű. Ettől függetlenül vannak, akik azt állítják, hogy éppen elég a 40 °C, ugyanis az már kellőképen tisztít, de még energiatakarékos is.

A szakértők azt is hangsúlyozzák, hogy azért mielőtt magas hőfokon indítjuk el a mosást, nézzük meg a textília cimkéjét, nehogy összemenjen.

Egy brit ágykereskedés felmérése szerint minden negyedik ember egy hónapig vár az ágynemű kimosásával, ami akkor is nagyon ritka, ha magas hőfokon mossuk. Ugyanakkor azt is fontos, hogy ha fertőző betegségünk volt, utána azonnal cseréljük le az ágyneműt — írja az Express.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.