történelem tészta legenda gasztro
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az szjger-en megismert Dr. Oli mindent elmond a tésztáról, amit csak tudni lehet. 

A tészta elsőként a pizzát juttatja eszembe, aztán meg azt, hogy egy óra múlva ugyanannyit tudnék belőle enni. Imádott része a "mindennapi gyorsan bekapok valamit"-ünknek. Lehet főtt, élesztős, gyúrt, kevert, hajtogatott, omlós vagy olasz pasta! Már a felsorolástól éhes lettem.

Forrás: www.megaodd.com

Tekergő táplálékunk nem várt Marco Polo keleti utazásaiból való visszatértére, megjelenése az etruszk korra tehető. Elsőként a görögök asztalán jelent meg. Akkoriban még Zeusz is tésztát szórt haragjában az égből. Vagy inkább áldásként?

Az "Eddig Itália földjén termettek csak a tészták..." verssor is igaz lehetne, hiszen nemrégiben a régészek éppen arrafelé találtak tésztakészítésre utaló ábrákat. Némely sírból pedig az elkészítéshez szükséges konyhai eszközök kerültek elő, valakinek ugyanis szó szerint egy élet munkája rejlett a tésztában.

Al Idrisi földrajztudóstól azt is megtudhattuk, hogy az Arab Birodalmon keresztül portyázó karavánok is szárított tésztával táplálkoztak, valahogy így: "Irgalmatlan a forróság, van egy kis vized? Nincs, de egyél egy kis szárított tésztát!" Persze amint tudtuk, rögvest le is koppintottuk a keleti recepteket a reneszánszban.

Kontinensünk első számú tészta-reklámarca (tésztaképe?) Medici Katalin volt, akinek zord ábrázata nem rettentette el a haspókokat. Promóciójának fő kampányrendezvénye a saját esküvője volt II. Henrik királlyal, amikor is bevezette a tésztaevés hagyományát. Tudtátok, hogy a tésztafogyasztás ekkoriban szinte kizárólag nemesi szokás volt? Olyan lehetett egy ilyen esemény, mint a Suzi és a tekergőben (képünkön).

Forrás: Northfoto

Az 19. századi iparosodás az előállítást talán segítette, de az ízkavalkád világába még nem engedett bebocsátást. Volt makaróni, meg metélt a levesben. "Azt egyél, fiam!" Főként frissen fogyasztották, amit talán az akkori viszonyokhoz szokott gyomrok még jól bírtak, de a miénk ilyen szokások mellett biztosan nem állna velünk szóba egy ideig. A szárítás folyamata ismert volt már, ezért is érthetetlen ez a fogyasztási barbárság!

A 20. században persze már kulináris kalandorokként válogathattunk, hiszen a gyártás is professzionalizálódott, és a tészta sem maradt az arisztokrácia kiváltsága. A formák és ízek mára a legkülönfélébbek lettek a hagyományos spagettitől a tölthető tésztákig.

Ha éppen nincs kedvetek otthon főzni, Budapest gasztrobárjai rengeteg finom, gyors és elvihető tésztát készítenek megfizethető áron. De - mint azt képünkön láthatjátok - a tészta nem csak fogyasztásra jó...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.