Mozi Sohaországban: a 7 legemlékezetesebb Pán Péter-film

film mozi Pán Péter premier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az e héten mozikba érkező Pán kapcsán utánanéztünk: melyek voltak a klasszikus történet eddigi legjobb adaptációi a mozivásznon - és melyik miben jeleskedett?

A legrégibb: Pán Péter (1924)

J. M. Barrie 1904-ben megalkotott figurája a színpadról és a könyvek lapjairól gyorsan átkerült a mozivászonra is, sőt ezt a teremtője segítségével tette: Barrie ugyanis társforgatókönyvíróként működött közre az első moziadaptációban, ami ekkor még természetesen egy fekete-fehér némafilm volt. Pán Pétert pedig egy ifjú színésznő, Betty Bronson alakította — ezzel pedig csak követte az alapmű színpadi hagyományait, ahol rendszerint lányok játszották el a főszerepet.

A legklasszikusabb: Pán Péter (1953)

A Disney hőskorszakának (amikor még gyakorlatilag csak ők gyártottak egyedül egészestés animációs filmeket) az egyik legsikeresebb darabja volt a Pán Péter-történet első rajzfilmváltozata a moziban. Ahogyan pedig az lenni szokott a klasszikus Disney adaptációkkal, máig meghatározza a mesehősökről fejünkben élő képet az itt nekik rajzolt külső.

A legsikeresebb: Hook (1991)

Steven Spielberg változata már a családapa Pán Pétert állította a középpontba — aki mégiscsak felnőtt, és el is felejtette a múltját, míg a gonosz Hook egy nap el nem rabolja a gyermekeit, visszatérésre kényszerítve őt Sohaországba. A sztárparádét (Robin Williams, Dustin Hoffman, Julia Roberts) hozó film 300 millió dollárt termelt a mozipénztáraknál, és 5 Oscar-jelölést is begyűjtött.

A legcsajosabb: Pán Péter – Visszatérés Sohaországba (2002)

A Disney közel öt évtized elteltével készített egy folytatást a klasszikus rajzfilmjükhöz — hasonló stílusban, de ennek a történetnek sokkal inkább Pán Péter egykori játszótársa, az időközben felnőtt Wendy lánya, azaz Jane volt a főszereplője, mint maga Péter. A filmet pedig a Disney eredetileg csak DVD- és tévés kiadásra szánta, de annyira jól sikerült, hogy moziban is bemutatták, ahol végül 100 millió dollár feletti bevételt hozott.

A legromantikusabb: Pán Péter (2003)

Az Ausztráliában forgatott 2003-as Pán Péter hosszú évtizedek óta az első élőszereplős mozifilm volt, ami az eredeti történetet dolgozta fel — és a korábbi változatokhoz képest sokkal inkább bemutatta a Péter és Wendy között szövődő romantikus szálakat is. Sőt abban is visszatért a (színpadi) hagyományokhoz, hogy ugyanaz a színész (Jason Isaacs) játszotta Hook kapitányt és Wendy apját, Mr. Darlingot.

A legkülönlegesebb: Én, Pán Péter (2004)

Nem magát a mesét (azért az is megjelenik benne színpadi előadásként), hanem annak keletkezéstörténetét dolgozta fel ez az érzékeny dráma, melyet hét Oscar-díjra jelöltek, és a filmzenéért járót el is nyerte. Johnny Depp brillírozott az író J. M. Barrie szerepében, aki egy szép özveggyel (Kate Winslet) és annak négy fiával megismerkedve, a gyerekekkel együt játszva megalkotja Pán Pétert — aki egy család boldogságának szimbólumává is lesz.

A leglátványosabb: Pán (2015)

A legújabb, frissen debütáló feldolgozás Pán Péter eredettörténetét meséli el: hogyan lett egy árvaházi kisfiúból Sohaország hőse, és egykori barátja, Hook fő ellenfele? A pazar szereplőgárdát (Hugh Jackman, Rooney Mara, Amanda Seyfried, Cara Delevingne, Garrett Hedlund) felvonultató Pán minden eddiginél látványosabb kalandokat ígér a legújabb filmes technikák, és egy egyedi stílusú rendező, Joe Wright (Vágy és vezeklés, Hanna) közreműködésével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.