Ettől biztos tériszonyod lesz! A filmvászon legfélelmetesebb pillanatai a magasban

magas Végképp eltörölni Kötéltánc (film) tériszony film mozi James Bond-filmek Jurassic Park Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag filmvászon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A friss Kötéltánc főhőse a World Trade Center két tornya között sétál át egy vékonyka dróton – mi pedig alig merünk oda- és lenézni, pláne ha 3D-ben látjuk a filmet. Az élmény hatására most összeállítottuk a mozivászon „legtériszonyosabb” jeleneteinek gyűjteményét.

Észak-Északnyugat (1959)

Van félelmetesebb dolog George Washington államalapító elnök fülénél? Igen, ha az ember épp annak kifaragott másán kapaszkodva lóg alá a Rushmore-hegy nevezetes oldalán, közben pedig még lőnek is rá a rosszfiúk. Alfred Hitchcock nevezetes filmjében pont ez történik Cary Granttel – aki ráadásul csak véletlenül keveredik bele ebbe az egészbe.

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989)

Jó öreg régészprofesszorunknak nem elég, hogy rettenetes mélység felett kell átmennie, ráadásul mindezt úgy, hogy egy szemmel nem látható átkelőre kell hagyatkoznia. Csoda, hogy nehezen megy az első lépés? De ez az egyetlen út a Szent Grál – és a fater megmentése felé.

Cliffhanger – Függő játszma (1993)

Minden hegymászó rémálma valósul meg ennek a Stallone-filmnek a kezdő jelenetében: elpattan egy elpattanhatatlannak hitt eszköz, utána pedig az élet már csak egy kesztyűn múlik. Illetve kettőn, de ebből az egyik kitart. Csoda, hogy ezen események után a főhőst nem múló traumák gyötörték?

Végképp eltörölni (1996)

Kevés menőbb dolog van annál, mint ha az ember ejtőernyőn lógva tüzel pisztollyal egy felé közelítő repülőgépre – mondjuk kevés veszélyesebb is, szóval Arnold Schwarzeneggeren kívül senkinek sem ajánlott. És ez még csak az egyik eleme a tériszonyos rémpillanatokkal teletűzdelt jelenetsornak.

Jurassic Park 2. – Az elveszett világ

Mi van rosszabb annál, ha az ember egy szakadékba lógó autó fenekén kuporog a mélység felett? Az, ha csak a hátsó ablak üvege található közte és a zuhanás között. Ja nem is, inkább az, ha elkezd megrepedni az üveg.

Mission Impossible - Fantom protokoll (2011)

Tom Cruise-tól láthattunk már a filmjeiben néhány lélegzetelállító (és kaszkadőr nélkül végrehajtott) mutatványt nagy magasságban, de mind közül talán az viszi a prímet, amikor Dubajban a világ legmagasabb épületének oldalán lógicsált és mászogatott hosszasan.

Kötéltánc (2015)

1974-ben Philippe Petit egy drótkötélen átsétált a World Trade Center két tornya között, világraszóló mutatványt hozva ezzel létre. A sztoriból készült már kiváló dokumentumfilm is (Ember a magasban), most pedig mozifilmben, sőt akár az ilyenkor értelmet nyerő 3D-ben is átélhetjük, milyen lehetett ott fent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.