Jackie Kennedy film mozi Nancy Reagan First Lady Lincoln
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amerikai elnökök rengeteget szerepelnek mozifilmekben, mi is listára gyűjtöttük már a legemlékezetesebbeket közülük. A feleségeik jóval ritkábban kerülnek rivaldafénybe – az életben és a mozivásznon egyaránt. Most a Jackie című film mégis egy first ladyt állít a középpontba, mi pedig utánanéztünk: kik voltak eddig a filmvászon jelentős elnökfeleségei. 

Ellen Mitchell (Sigourney Weaver) – Dave (1993)

Ebben a szatirikus vígjátékban Kevin Kline játszotta azt a hétköznapi fickót, aki tökéletesen hasonlít az épp hivatalban lévő amerikai elnökre, és ezért helyettesíti őt egy protokolleseményen – csak éppen közben az igazi elnök váratlanul meghal, és a hasonmás marad hivatalban. Ebben a minőségében pedig kezdenie kell valamit az okos, gyönyörű, ámde roppant elhidegült first ladyvel is: ő pedig beleszeret a „feleségébe”, és így lesz a politikai szatírából egyszer csak romantikus vígjáték.

Pat Nixon (Joan Allen) – Nixon (1995)

A történelem talán legellentmondásosabb megítélésű amerikai elnökét Anthony Hopkins formálta meg Oliver Stone filmjében, amely a hivatali ügyek mellett legalább annyira koncentrált Nixon magánéletére is. Amiben központi szerep jutott egy boldogtalan házasságnak, és egy ennek ellenére támogató, sőt a férje legrosszabb indulatait okosan kordában tartó feleségnek – akinek megformálásáért Oscarra is jelölték Joan Allent.

Marsha Dale (Glenn Close) – Támad a Mars! (1996)

Oké, Glenn Close nem szerepelt olyan sokat Tim Burton őrült ufóinváziós filmjében, és ez idő alatt is leginkább csak az derült ki róla, hogy ugyanolyan inkompetens és szűk látókörű, mint a Jack Nicholson alakította férje, de a halála annyira mókásra sikeredett a mozivásznon, hogy muszáj volt a listánkra tennünk. A Fehér Házba betörő gonosz kis földönkívüliek előli menekülés közben ugyanis egy csillárral kerül közelebbi kapcsolatba őladysége.

Susan Stanton (Emma Thompson) – A nemzet színe-java (1998)

Noha Hillary Clinton volt már first lady, és majdnem elnök is lett belőle, jegyzett mozifilm még nem készült róla – legalábbis olyan nem, amiben az ő nevét viselte az egyik karakter. Ebben a maró humorú, időnként kimondottan sötét komédiában viszont a filmbeli kormányzót és feleségét egyértelműen róla és Bill Clintonról mintázták. Akik igazából már rég nem szeretik egymást, de akik a céljaik érdekében összefognak a férj szexbotrányai ellenére is – és a végén eljutnak a Fehér Házba.

Mary Todd Lincoln (Sally Field) – Lincoln (2012)

Mivel a férje jó eséllyel a leghíresebb és legikonikusabb elnök volt (talán egyedül Kennedy versenyezhet vele ezen a téren), így Mary Todd Lincoln is legendás figurája mára már az amerikai történelemnek. Akinek melegszívű, a háttérből támogató, de a férje polgárháborús konfliktushelyzeteit zaklatott idegrendszerrel viselő alakját Sally Field parádésan keltette életre Steven Spielberg filmjében.

Nancy Reagan (Jane Fonda) – A komornyik (2013)

A Fehér Ház legendás komornyikjának élete ihlette ezt a filmet, és benne így amerikai elnökök egész sora jelenik meg, velük együtt pedig természetesen a feleségeik is. Közülük a legemlékezetesebb a divatikon Nancy Reagan, akinek a bőrébe a moziikon Jane Fonda bújt – kiváltva ezzel a republikánus nézők egy részének haragját, merthogy Fonda közismerten demokrata elkötelezettségű.

Natalie Portman – Jackie (2016)

A meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy felesége, Jacqueline Kennedy a legtöbbször mozgóképre vitt first lady: játszotta őt már filmen vagy sorozatban Jacqueline Bisset, Sarah Michelle Gellar, Jeanne Tripplehorn és Katie Holmes is – de vélhetően mostantól mindenki Natalie Portmanre fog emlékezni ebben a szerepben. Ő ugyanis élete (könnyen lehet, hogy Oscar-díjas) alakítását nyújtja ebben a rendkívül erős drámában, amely a merényletet követő napok eseményeire koncentrálva idézi fel a világtörténelem, és vele egy ember életének egyik fordulópontját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.