Harrison Ford 75 éves: egy páratlan karrier legemlékezetesebb szerepei

film mozi Harrison Ford karrier születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mai napon ünnepli a 75. születésnapját az a színész, akit választottak már meg minden idők legnagyobb mozisztárjának, aki eljátszott a filmtörténet legikonikusabb figurái közül hármat is, és akinek a pályafutása immár hatodik évtizede tart, nem csökkenő lendülettel. Harrison Fordot a jubileumi alkalomból a legjelentősebb szerepeinek felidézésével köszöntjük.

Bob Falfa - American Graffiti (1973)

Harrison Ford filmszínészi karrierje még a hatvanas években indult, de sokáig csak egészen kicsi szerepeket kapott, így mellette mást is dolgozott: kitanulta az ácsmesterséget, és a The Doors zenekar road-jaként is tevékenykedett. Az áttörést a kultfilmmé váló generációs mozi, az American Graffiti hozta el számára, amelyben George Lucas őt választotta a kisvárosban menőző, nagyszájú idegen szerepére, aki alaposan pórul jár az utcai autóversenyzéssel.

Han Solo – Star Wars-filmek (1977, 1980, 1983, 2015)

George Lucas és Ford között megmaradt a jó kapcsolat később is, így mikor a rendező egy nagyszabású sci-fi kalandfilm készítésébe fogott, hősünké lett az egyik főszerep: egy távoli galaxisban menőző, nagyszájú csempészé, akinek azonban helyén a szíve, és végül sosem jár pórul. Han Solo figurája a klasszikus Csillagok háborúja-trilógiában szupersztárt csinált Fordból, és bő két évtizeddel később is visszatért hozzá egy érzelmes búcsú erejéig.

Indiana Jones – Indiana Jones-filmek (1981, 1984, 1989, 2008)

George Lucas ezúttal csak producer volt, a rendezői székben pedig Steven Spielberg ült akkor, amikor Harrison Ford megteremtette a filmtörténet egy újabb legendás mozihősét, a kalandor régészprofesszor Indiana Jonest. A nyolcvanas évekbeli trilógia után ezt a szerepét is újra eljátszotta jóval később, immár nyugdíjaskorúan, sőt tervban van egy ötödik rész is 2020-ra! Amikor Ford és Indy már majdnem 80 évesek lesznek...

Rick Deckard – Szárnyas fejvadász-filmek (1982, 2017)

Legközelebb ősszel láthatjuk majd Harrison Fordot a vásznon, méghozzá ismét csak egy ikonikus szerepét felelevenítve. Persze ezúttal már Ryan Gosling lesz az igazi fejvadász, de azért Deckard is felbukkan majd minden idők egyik legmeghatározóbb filozofikus, neo-noir sci-fijének a várva várt folytatásában.

John Book – A kis szemtanú (1985)

Noha vitán felül áll, hogy Harrison Ford mennyire fontos alakja a mozitörténelemnek, és hogy mekkora filmsztár, a színészi képességeit kevésbé ismerték el az idők során díjakkal. Például Oscart sosem kapott, sőt jelölni is csak egyszer jelölték: A kis szemtanúban egy kollégája gyilkossági ügyében nyomozó, a cél érdekében az amish közösségbe is beépülő, és egy kisfiúval speciális kapcsolatot kialakító detektívet játszott emlékezetes módon.

Dr. Richard Kimble - A szökevény (1993)

A kilencvenes évek kevésbé hoztak nagy, kultikussá váló szerepeket Harrison Ford számára, ugyanakkor ebben az évtizedben is végig a legnagyobb hollywoodi sztárok egyikének számított, számos kiváló filmben bizonyítva ezt. Ilyen volt többek között Az ártatlanságra ítélve, Az elnök különgépe, Az ördög maga — vagy A szökevény, amiben a felesége meggyilkolásával vádolt orvosként menekült a törvény és Tommy Lee Jones elől.

Mike Pomeroy - Ébredj velünk (2010)

Ahogy azt már említettük is, az utóbbi években Harrison Ford inkább a régi híres karaktereihez való visszatéréssel volt elfoglalva, de azért akadt pár figyelemreméltó felbukkanása egyéb szerepekben is. Mint például embergyűlölő tévés bemondóként, akit a visszavonultságából egy reggeli műsorba rángatnak vissza akarata ellenére, a szerződése apróbetűs részével. Az Ébredj velünk pedig már csak azért is helyet kapott a listánkon, mert így legalább egy film képviseli Ford vígjátékait és romantikus mozijait is (lásd még a Hat nap, hét éjszakát, a Sabrinát, A dolgozó lányt, vagy a Rabbi a vadnyugatont), hisz a születésnaposunk nem csak a kalandozáshoz bír kiváló érzékkel.

Öt dögös és kemény csaj, akik miatt érdemes sorozatokat néznihttp://www.life.hu/kult/20170630-dogos-nok-kemeny-nyomozoi-szerepben-a-sorozatokban.htmlVannak olyan szakmák, amiket alapból férfiaknak való munkának gondolunk, pedig ahogy gyakran a valóságban, úgy a képernyőn is, kemény és félelmet nem ismerő nők szintén űzik ezeket a foglalkozásokat. Helyszínelő, nyomozó vagy éppen kriminológus? Igen, ők is lehetnek bevállalós és közben dögös lányok! Összeszedtünk pár igazán csinos karaktert, akik miatt érdemes bűnügyi sorozatokat nézni. Kult--A filmvászon legütősebb lány- és legénybúcsúihttp://www.life.hu/kult/20170626-masnapos-pasik-ronda-ugyek-es-csajok-hajnalig-a-filmvaszon-legutosebb-lany-es-legenybucsui.htmlMár látható a mozikban a Csajok hajnalig, amelyben Scarlett Johansson és barátnői keverednek mindenféle súlyos kalandokba egy lánybúcsú alkalmából — rácsatlakozva ezzel egy utóbbi időben nagyon felkapottá váló filmes trendre. Aminek most bemutatjuk a legemlékezetesebb példáit, azaz következzenek a kedvenc mozis lány- és legénybúcsúink! Kult--20 éves az első Harry Potter-könyvhttp://www.life.hu/kult/20170626-iden-20-eves-az-elso-harry-potter-konyv.html20 évvel ezelőtt, június 26-án találkozhatott a világ először, a leghíresebb varázsló fiúval. Gondoltad volna, hogy így eltelt ez a sok idő?! Az évforduló alkalmából összeszedtük a legérdekesebb kulisszatitkokat a megjelent könyvekről. Kult--Amikor a csajok a keményebbek: ők a filmvászon legvagányabb akcióhősnőihttp://www.life.hu/kult/20170613-akciohosnok-a-filmvasznon.htmlMár látható a mozikban a Wonder Woman, amelyben Gal Gadot amazon hercegnőként jár élen a harcban és az akciózásban az első világháború idején, gyakran saját kezével megóvva a (szeretett) férfiakat. Ennek apropóján pedig listára gyűjtöttük azon nőtársait, akik szinték emlékezetes és emblematikus módon kalandoztak a filmvásznon. Kult--Trey Ratcliff fotós Budapestre látogatott http://www.life.hu/kult/20170601-trey-ratcliff-fotos-budapestre-latogatott-es-fotosturat-szervezett.htmlMájus utolsó napján európai fotós körútjának keretében Budapestre érkezett Trey Ratcliff világhírű fotós és író. Trey meghívta a fotózás szerelmeseit egy közös sétára gyönyörű fővárosunkban és még extra tippeket is adott. KultOrigoEmlékezetes anya-lánya párosok a filmvásznonhttp://www.life.hu/kult/20170529-noi-mozis-generaciok-emlekezetes-anya-lanya-parosok-a-filmvasznon.htmlMár látható a mozikban az Ó, anyám! című vígjáték, amiben Goldie Hawn és Amy Schumer alakít nyaraló anyát és lányát, ebből a jeles alkalomból pedig mi is listára gyűjtöttük a kedvenc és legfontosabbnak tartott hasonló párosainkat. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.