A szerelemnek múlnia kell: a legemlékezetesebb filmek a szakításról

film mozi szerelem szakítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már látható a mozikban a remek új magyar film, a Rossz versek, amelynek főhőse egy fájdalmas szerelmi csalódás után gondolja át az addigi életét egy játékos-melankolikus, fejben végrehajtott időutazás formájában. Ebből az apropóból pedig listára gyűjtöttük a kedvenc szakítós mozijainkat – közülük is azokra koncentrálva, amelyek elsősorban a szerelmi bánatot helyezték a középpontjukba.

Casablanca (1942)

Igen, minden idők egyik leghíresebb moziklasszikusát valójában szakítós filmként is lehet nézni: hisz Ingrid Bergman és Humphrey Bogart karaktereinek a háborús izgalmak közepette azt is végleg tisztázniuk kell, hányadán állnak egymással. Ennek a vége pedig minden idők egyik leghíresebb, fájdalmasan szép elválása lesz.

Bárbarátok (1996)

Amikor Vince Vaughn, Jon Favreau, Ron Livingston még kezdő komikusok voltak, Doug Liman (A holnap határa, Barry Seal: A beszállító) pedig kezdő rendező, együtt készítettek egy kis költségvetésű, önironikus generációs mozit a Hollywoodban próbálkozó, feltörekvő ifjú filmesekről, azaz lényegében saját magukról. A sztori ívét pedig a főhős szerelmi bánatának folyamata adja benne, pontosabban az, ahogy a barátai próbálják meg kirángatni belőle.

Pop, csajok, satöbbi (2000)

Az ezredforduló környékének kultfilmje mindenki szívét elrabolja, aki próbált már összeállítani listát a szerelme számára a kedvenc dalaiból, és akit dobott ki már váratlanul a számára legfontosabb ember. A Nick Hornby regényéből készült, szellemességet és érzelmességet tökéletes arányban keverő film egyben John Cusack élete szerepét is hozta.

Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004)

Biztos sokan éreztek már úgy egy-egy szívet tépő szerelmi csalódás után, hogy a legszívesebben kitörölnék az elméjükből a másikat. Ebben a filmben ez megvalósítható, és Jim Carrey meg is próbálkozik vele – hogy aztán rájöjjön, hogy a színes hajú Kate Winsletet nem érdemes elfelejteni, még akkor sem, ha már nem lesznek többé egy pár.

Lepattintva (2008)

Persze készült az idők során jó néhány színtiszta vígjáték is a szakításról, amelyek a nevetés felszabadító erejével próbálják meg ellensúlyozni az események tragikumát. Hisz egy szakítás számtalan abszurd módon vicces szituációt is hozhat magával – például ha az ember Hawaiira utazik elfelejteni az exét, csak épp ő is ugyanott nyaral, ráadásul az új párjával.

500 nap nyár (2009)

Lehet, hogy nem is igazán szakított ebben a filmben a fiú és a lány, hiszen talán nem is igazán jártak, de az biztos, hogy a fiú szerelmes volt, és hogy nem tudja elfelejteni a lányt. Amikor pedig az időben ugrándozva végiggondolja a kapcsolatuk eseményeit, az egyszerre lírai és nagyon is realisztikus, humoros és szomorú.

Rossz versek (2018)

Reisz Gábor már a kultikussá váló VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan történetét is onnan indította, hogy a főhősét elhagyta a barátnője, és ez megismétlődik az új filmjében is, noha innen már másfelé visz az út. Leginkább a múltba, hiszen a rendező alakította főszereplő megpróbálja végiggondolni: hogyan is jutott el idáig az életben? A végeredmény pedig nemcsak a szerelmi csalódásokról, de a hazai társadalom és egy generáció elmúlt évtizedeiről is sokat elárul.





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.