A szerelemnek múlnia kell: a legemlékezetesebb filmek a szakításról

2018.12.29. 20:00

Már látható a mozikban a remek új magyar film, a Rossz versek, amelynek főhőse egy fájdalmas szerelmi csalódás után gondolja át az addigi életét egy játékos-melankolikus, fejben végrehajtott időutazás formájában. Ebből az apropóból pedig listára gyűjtöttük a kedvenc szakítós mozijainkat – közülük is azokra koncentrálva, amelyek elsősorban a szerelmi bánatot helyezték a középpontjukba.

Casablanca (1942)

Igen, minden idők egyik leghíresebb moziklasszikusát valójában szakítós filmként is lehet nézni: hisz Ingrid Bergman és Humphrey Bogart karaktereinek a háborús izgalmak közepette azt is végleg tisztázniuk kell, hányadán állnak egymással. Ennek a vége pedig minden idők egyik leghíresebb, fájdalmasan szép elválása lesz.

Bárbarátok (1996)

Amikor Vince Vaughn, Jon Favreau, Ron Livingston még kezdő komikusok voltak, Doug Liman (A holnap határa, Barry Seal: A beszállító) pedig kezdő rendező, együtt készítettek egy kis költségvetésű, önironikus generációs mozit a Hollywoodban próbálkozó, feltörekvő ifjú filmesekről, azaz lényegében saját magukról. A sztori ívét pedig a főhős szerelmi bánatának folyamata adja benne, pontosabban az, ahogy a barátai próbálják meg kirángatni belőle.

Pop, csajok, satöbbi (2000)

Az ezredforduló környékének kultfilmje mindenki szívét elrabolja, aki próbált már összeállítani listát a szerelme számára a kedvenc dalaiból, és akit dobott ki már váratlanul a számára legfontosabb ember. A Nick Hornby regényéből készült, szellemességet és érzelmességet tökéletes arányban keverő film egyben John Cusack élete szerepét is hozta.

Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004)

Biztos sokan éreztek már úgy egy-egy szívet tépő szerelmi csalódás után, hogy a legszívesebben kitörölnék az elméjükből a másikat. Ebben a filmben ez megvalósítható, és Jim Carrey meg is próbálkozik vele – hogy aztán rájöjjön, hogy a színes hajú Kate Winsletet nem érdemes elfelejteni, még akkor sem, ha már nem lesznek többé egy pár.

Lepattintva (2008)

Persze készült az idők során jó néhány színtiszta vígjáték is a szakításról, amelyek a nevetés felszabadító erejével próbálják meg ellensúlyozni az események tragikumát. Hisz egy szakítás számtalan abszurd módon vicces szituációt is hozhat magával – például ha az ember Hawaiira utazik elfelejteni az exét, csak épp ő is ugyanott nyaral, ráadásul az új párjával.

500 nap nyár (2009)

Lehet, hogy nem is igazán szakított ebben a filmben a fiú és a lány, hiszen talán nem is igazán jártak, de az biztos, hogy a fiú szerelmes volt, és hogy nem tudja elfelejteni a lányt. Amikor pedig az időben ugrándozva végiggondolja a kapcsolatuk eseményeit, az egyszerre lírai és nagyon is realisztikus, humoros és szomorú.

Rossz versek (2018)

Reisz Gábor már a kultikussá váló VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan történetét is onnan indította, hogy a főhősét elhagyta a barátnője, és ez megismétlődik az új filmjében is, noha innen már másfelé visz az út. Leginkább a múltba, hiszen a rendező alakította főszereplő megpróbálja végiggondolni: hogyan is jutott el idáig az életben? A végeredmény pedig nemcsak a szerelmi csalódásokról, de a hazai társadalom és egy generáció elmúlt évtizedeiről is sokat elárul.

 

filmszakításmoziszerelem