Top 10: Ezek voltak 2018 legjobb filmjei a Life.hu szerint

kult film
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az új évre fordulás mindig a visszatekintés és összegzés időszaka is, meg persze a toplistáké. 2018 mozgalmas és sokszínű évet hozott a filmek terén, így nem voltunk könnyű helyzetben a 10 kedvencünk kiválasztásakor - de az bizonyos, hogy az alábbi lista minden szereplője emlékezetes élményt jelentett, és jó szívvel ajánljuk őket az olvasóinknak is.

10. Rossz versek

Nagy örömünkre két magyar film is rá tudott kerülni a 2018-as tízes toplistánkra (sőt idevehetjük tiszteletbeli, tizenegyedik tagnak a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)-ot is, ami épp csak kimaradt a szűkítésnél). A Rossz versek bebizonyította, hogy a kultfilmmé váló VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan nem csak egyszeri csodát jelentett, és rendezője, Reisz Gábor a második filmjével is hasonló magasságokat ostromol.


9. Én, Tonya


A műkorcsolyázónő Tonya Harding esete a maga idejében az egész világot meglepte. Ebben a filmben belenézhetünk, mi rejlett a felszín mögött: Tonyát gyerekkorában az anyja terrorizálta lelkileg, majd pedig a férje is rendszeresen bántalmazta. A súlyosan félreértelmezett szeretet aztán a vetélytársa ellen elkövetett merénylethez és a karrierje tönkretételéhez is vezetett, mindezt pedig szatirikus humorral, de viccelődésnél jóval többet nyújtva mutatja be ez a remek, az Oscar-gálán is tündöklő film.

8. Egy nap


Egyetlen nap egy háromgyerekes családanya életében: ez elevenedik meg ebben a filmben a mozivásznon, és noha ez elsőre talán nem hangzik annyira különlegesnek, a gyakorló családanyák pontosan tudják, hogy legalább annyi izgalom szorulhat belé, mint a legfeszültebb thrillerekbe. A többiek pedig ennek a filmnek a megnézése után tudják meg! Az Egy nap egyben folytatja a toplistánkra kerülő kiváló magyar filmek sorát, legfőképp két Zsófia: a rendező Szilágyi Zsófia és a főszereplő Szamosi Zsófia együttműködésének köszönhetően.


7. Csuklyások - BlacKkKlansman


Egy afroamerikai zsaru, aki beépült a Klu Klux Klánba? Ez valami vicc? Nem, tényleg megtörtént eset, és hogy miként volt ez lehetséges, valamint milyen tényleg vicces pillanatok következtek belőle, azt a legendás Spike Lee karrierjének egyik legjobb teljesítményével mutatja be ebben a filmben. Mellette pedig természetesen azt is, mik a legkevésbé sem vicces tanulságai ma egy ilyen régi esetnek.


6. Egy fantasztikus nő


A magyar Testről és lélekről elől vitte el a legutóbbi Oscar-gálán a legjobb külföldi filmnek járó díjat ez a különleges chilei film, amelynek a főhőse is különleges: egy férfitestbe zárt nő, aki a szerelme halála után kénytelen újra kitalálni magát és az életét, szemben szinte az egész világgal. Megrázó és elgondolkodtató dráma, egy valóban fantasztikus, transznemű színésznővel a főszerepben.


5. A bűnös


Egyetlen szoba a helyszíne egész végig ennek a különleges dán filmnek, mégis sokkal izgalmasabb a története, mint a mozikban látható akciófilmek többségének. Az a szoba ugyanis egy rendőrségi segélyhívásokat fogadó munkahely, ebben a történetben pedig egy olyan ügy kapcsán érkezik segélyhívás, aminek telefonon keresztüli menedzselése is maga egy igazi akcióthriller. Ami ráadásul alaposan meg is tud lepni minket többször, és ami nem csak a hívók életét változtatja meg.


4. Láthatás


Az utóbbi idők legfelkavaróbb filmje pont attól felkavaró, hogy azt érezzük: ez akár a szomszédunkban is megtörténhetne. Hiszen csak egy válás után egymással veszekedő házaspárt látunk, a válás után megzavarodott gyerekeket, láthatás feletti vitát... Aztán az egész pszichothriller keménységű ámokfutásba fordul ebben a remek francia drámában, lelkileg nem kevésbé megalapozottan.


3. Szeretet nélkül


A kortárs európai mozi egyik legkiemelkedőbb egyénisége, az orosz Andrej Zvjagincev új filmjében a címben foglalt szavak jellemzik leginkább egy válófélben lévő házaspár egymáshoz és vadóc kisfiukhoz fűződő viszonyát is. Megtudva, hogy igazán egyik szülője sem akarja őt, a fiú megszökik – a keresése közben pedig súlyos kérdésekkel kell szembesülniük a filmbeli szereplőknek és a nézőknek egyaránt. Gyomorszorítóan emlékezetes moziélmény.


2. Szólíts a neveden


Lírai, nehezen feledhető hangulatú, szépséges szerelmes film az európai mozi egyik új nagy mesterétől, Luca Guadagninótól: a nyolcvanas évekbeli, itáliai szerelmes nyár két főszereplője egy magát kereső kamaszfiú és a családjuk fiatal férfivendége – de senki ne számítson a felállás szokatlanságából adódó fordulatokra, ez a film tényleg csak a szerelemről és a felnövésről szól, minden mástól függetlenül.


1. Három óriásplakát Ebbing határában


Az a bizonyos három óriásplakát pedig azért van Ebbing határában, mert miután meggyilkolják a tinédzser lányát, a rendőrség pedig tehetetlennek, sőt impotensnek mutatkozik a nyomozásban, egy karakán anyuka ilyen módszerrel kezdi el a kezébe venni az ügyet. Aki mindezt előadja: a kultfilm Erőszakik és A hét pszichopata és a si-cu rendező-írója, Martin McDonagh. A Három óriásplakát Ebbing határában egy tökéletesre csiszolt, groteszk, egyszerre sötét és humoros történet, ami nagyon nehéz kérdésekről nagyon komplexen és szórakoztatóan tud mesélni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.