II. Erzsébet királynő 66 évvel ezelőtt vette fel hivatalát édesapja halála után

2019.02.06. 16:41

A leghosszabb ideig trónon lévő női uralkodónak számít II. Erzsébet királynő, aki napra pontosan 66 évvel ezelőtt vette fel hivatalát. A korona több mint egy évvel később került a fejére. 

Édesapja, VI. György halála után lépett trónra II. Erzsébet királynő, aki jelenleg a leghosszabb ideje trónon lévő női uralkodó. Királynője az Egyesül Királyságnak, valamint a nemzetközösségi királyságoknak is, de ő az anglikán egyház feje is. 

II. Erzsébet királynő és férje, Edinburgh hercege a koronázás utánForrás: Print Collector/Getty Images/The Print Collector / Heritage Images/Print Collector

VI. György halála egy kenyai utazáson érte, ahol férjével, Fülöp herceggel tartózkodott. Hivatalba lépése napra pontosan 66 évvel ezelőtt történt, 1952. február 6-án. A koronát azonban csak több mint 1 évvel ez után helyezték a fejére, 1953. június 2-án. Az angol törvények ugyanis nem engedik, hogy uralkodó nélkül maradjon a trón.

Nagyjából 20 millióan követték élőben a koronázási ceremóniát, amelyet a Westminster-apátságban tartottak, a koronát pedig Geoffrey Fisher, Canterbury érseke helyezte az uralkodó fejére. 

Erzsébet királynő a koronázása napjánForrás: Print Collector/Getty Images/The Print Collector / Heritage Images/Unknown (Creator)

II. Erzsébet királynőt fia, Károly herceg követi majd a trónon. Ha szeretnél többet olvasni arról, hogyan történik az öröklődés a brit királyi családban és arról, hogyan került trónra Erzsébet apja, kattints ide

II. Erzsébet brit királynőErzsébet királynőNagy-Brianniauralkodáskoronázás