Tetszett filmen? Olvasd el könyvben is!

olvasás könyv szórakozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vagy tetszett könyvben? Nézd meg filmen is! - válogatásunk szereplői a nyári könyvkínálat azon darabjai, melyek szoros szálakkal kötődnek a mozgóképhez.

Aron Ralston: 127 óra - A kanyon fogságában

Igen, ezt a könyvet az a fickó írta, aki levágta a saját kezét egy kanyonban, hogy kiszabaduljon a sziklák fogságából, és megmentse az életét. A könyv ennek a csaknem hatnapos fogságnak a részletes krónikája, és több is annál: szerzőjének gondolatairól, filozófiájáról, életszemléletéről is képet kapunk benne, melyek az érzékletesen megjelenített kanyonbeli élmények révén kapnak többletjelentést. Danny Boyle mozija csupán lazán adaptálta ezt a napló-önéletrajz-regényt, így bőven tartogathat meglepetéseket a filmet látottaknak is.

foxsearchlight.com
foxsearchlight.com

127 óra - James Franco

Bud Spencer: Különben dühbe jövök

Bud Spencer és Terence Hill filmjei egy egész generáció moziélményének meghatározói Magyarországon (is), nem csoda, hogy a mai napig sincs anélkül hétvége, hogy valamelyik tévécsatorna ne sugározna olyan filmet, amiben "a Bácpenszer lepofozza a manusokat". A hagymásbab legnagyobb rajongója ebben az önéletrajzi könyvében szimpatikus nyíltsággal vall az életéről és a filmjeiről - tudták például, hogy fiatalkorában olimpikon úszó és vízilabdázó volt?

AFP
AFP

Különben dühbe jövünk - Terence Hill és Bud Spencer

Stieg Larsson: Millenium-trilógia

Az utóbbi években a skandináv krimik a világ élvonalába törtek, és közülük is a leghíresebb Larsson regényfolyama, a Millenium magazin körül bonyolódó bűneseteket elbeszélő trilógia. Az eredetileg tíz kötetesre tervezett sorozat a szerző halála miatt maradt három darabos, ám így is kerek egészet alkot. Az egyes kötetekből (A tetovált lány; A lány, aki a tűzzel játszik; A kártyavár összedől) már elkészültek a hazánkban is forgalmazott svéd filmváltozatok, és nemsokára érkezik az amerikai verzió is: a Hetedik és a Harcosok klubja rendezője, David Fincher kezéből.

InterCom
InterCom

A tetovált lány - Daniel Craig és Rooney Mara

Rosemary Sutcliff: A Sas - Az elveszett kilencedik légió rejtélye

A Sas az angol irodalom utóbbi száz évének egyik legnépszerűbb ifjúsági regénye, mely az ókori angliai történelem egyik legnépszerűbb legendáját járja körbe: az elveszett kilencedik légió sorsát. A Római Birodalom idején a császárság északi határát Hadrianus fala védte Britanniában, a kilencedik légió pedig ezen túl indult küldetésre, de sohasem tért vissza. A regényben az akkori parancsnok fia indul útnak húsz évvel később az ismeretlenbe, oldalán egy bennszülött rabszolgával, hogy kiderítse az igazságot. A könyvből készült mozit (Kevin Macdonald: A Sas) nagy részben Magyarországon forgatták!

focusfeatures,com/the_eagle
focusfeatures,com/the_eagle

A Sas - Channing Tatum

Bryan Lee O'Malley: Scott Pilgrim kivételes átlagélete

Hogy ne csak regényeket ajánljunk: íme, itt egy képregény! A komolyabb (értsd: nem gyerekeknek szóló és/vagy bárgyú meséket termelő) képregények kiadása nemrég kezdett el igazán beindulni hazánkban is, ami azért is örömteli, mert ez az izgalmas (és általában lebecsült) forma jelentős irodalmi-képzőművészeti értékeket is tud hordozni. Mint például Scott Pilgrim esetében, akinek alakján keresztül a szerző olyan érzékletesen és szellemesen jeleníti meg a fiatal felnőttkor problémáit, mint azt nagyon kevesen képesek. A filmváltozat (Scott Pilgrim a világ ellen) mindezt még vizuális parádéval is képes volt színezni, persze egy teljesen átalakított formában.

www.facebook.com/ScottPilgrim
www.facebook.com/ScottPilgrim

Scott Pilgrim a világ ellen

Woody Allen-könyvek

A világ leghíresebb szemüveges New York-i neurotikusa közismerten nemcsak filmet rendez, de ír is: rendszeresen jelennek meg a rövid prózáit (novelláit, karcolatait, jeleneteit) tartalmazó kötetei, melyek ugyanúgy viccesek, mint az általa készített mozik - már ha valaki vevő az efféle intellektuális humorra. A tőle jelenleg kapható kötetek: Kész anarchia; Mellékhatások; Na, ennyit erről; Tollatlan jószág. A kis, vékony kötetek kiválóan simulnak a zsebbe, egy-egy rövid és humoros Woody Allen-szösszenet pedig még a buszon ülve is belefér az időbe.

AFP
AFP

Woody Allen A hétalvó című filmjében

George R.R. Martin: A tűz és jég dala

A fantasy irodalom legnagyobb teljesítményének szokás tartani J.R.R. Tolkien és A gyűrűk ura óta Martin regényfolyamát, melyből négy kötet (Trónok harca, Királyok csatája, Kardok vihara, Varjak lakomája) olvasható magyarul, az ötödik hamarosan érkezik, összesen pedig hét részt tervez az író. A leginkább az európai középkorra emlékeztető képzeletbeli világban, Westeroson játszódó történet királyok, lovagok, hercegnők és sárkányok meséje, mely az új keletű hírnevét annak köszönheti, hogy az HBO nagy sikerű és egészen kiváló tévésorozatot forgatott belőle (egészen pontosan az első kötetből - folytatása következik).

HBO
HBO

Trónok harca - Sean Bean

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.