A népszerű tévésorozat stábjához ugyan nem csatlakozott a francia színésznő, de legújabb mozifilmje nem csak címében idézi meg a Lila akác közt. Született feleség, kritika.


Catherine Deneuve
idén ősszel már a hatvannyolcadik születésnapját fogja ünnepelni, ami az új filmjét elnézve megdöbbentő tény, hiszen a már sokszor a világ legszebb asszonyának szavazott francia díva még mindig gyönyörű nő és sugárzó színésznő. Emellett pedig végtelenül rutinos filmes is: az első szerepét 1957-ben játszotta a mozivásznon, azaz már több mint fél évszázados pályafutás áll mögötte, számtalan emlékezetes darabbal.

Most a Zsidó Nyári Fesztiválra nyerhetsz jegyeket a Facebook oldalunkon!


www.potichemovie.com


A Született feleség olyan, mint ha Francois Ozon rendezőnek Deneuve életműve előtti tisztelgés is lenne a célja. Örömjátékot kínál a színésznőnek egy mindig újabb és újabb oldalát megmutató, összetett és emlékezetes karakterrel. Burkolt utalásokat csempész a filmbe a sztár korábbi filmjeiből: feltűnik itt A Nap szépének látszólag makulátlan erkölcsű, valójában buja fantáziájú felesége, vagy Deneuve és Gérard Depardieu szerelmi kettőse is Az utolsó metróból. Ozonnak nem ez az első közös filmje a sztárszínésznővel: a kortárs francia film egyik legeredetibb rendezője a sokszor nagyon súlyos (melo)drámai hangütésű filmjei (5x2, Utolsó napjaim) között időnként készít egy-egy könnyedebb filmet is, ilyen volt a 8 nő néhány éve, az egyik főszerepben Deneuve-vel.


www.potichemovie.com


És ilyen a Született feleség is: vígjáték, vagy még inkább szatíra, amely egy hagyományos (francia) komédia karaktereit és fordulatait vonultatja fel, ugyanakkor csavar egyet a képleten, és az egészet egy jó adag öniróniába csomagolja. Olyannyira, hogy a rendező-író Ozon még időben is eltávolítja a filmet az "itt és most"-tól: a cselekményt a hetvenes évekbe helyezi, az alkotása külsőségeiben és hangulatában pedig folyamatosan rájátszik ennek a retróvilágnak a (szinte) meseszerűségére.

www.potichemovie.comA Született feleség története valójában egy női emancipáció története. Hőse egy gyárigazgató felesége, aki csinos szobadíszként tengeti életét, a gyerekei már felnőttek, a (hűtlenkedő) férje mindig dolgozik, semmibe sincs beleszólása és semmi dolga. Azonban egy sztrájk és a férj betegsége mindent felborít, új szerepeket kell vállalnia, és ő megfelel a kihívásnak: a gyár és a család is az irányítása alá kerül, és mintha minden jobban is menne, mint korábban. De mi lesz, ha visszatér a férj? És melyik az ő igazi személyisége?
www.potichemovie.com


A film rendkívül sok érdekes kérdést vet fel a női szerepekkel kapcsolatban, és cseppet sem egyoldalúan vagy propagandisztikusan, hanem a humor segítségével, a maguk a összetettségében vizsgálja őket. Ugyanakkor viszont nem döccenőktől mentesen: a film során egyre újabb és újabb információk derülnek ki a főhősnő múltjáról, és ezek némelyike esetében az az ember érzése, hogy az alkotók egy-egy poénos fordulat kedvéért feláldozták a jellemek és a sztori következetességét.


Az önirónia is egyre inkább kikopik a Született feleségből, ahogy közeledünk a végéhez - mintha a film elkezdené egyre komolyabban venni saját magát. Ha ennek célja a nézők érzelmi bevonása, akkor sikerrel jár, ugyanakkor a film kezdetén felépített hangvétel bravúrossága és élvezeti értéke így elveszik.Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!

<iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/6WiRGcExb0E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Kiknek ajánljuk?
- született és nem született feleségeknek és férjeiknek
- akiknek bejön a retró hangulat
- Catherine Deneuve rajongóinak

 

Kiknek nem ajánljuk?
- akik nem kedvelik a franciás könnyedséget
- akik valami mélyebb darabra számítanak Francois Ozontól
- akiket hidegen hagynak a házassággal és a nemi szerepekkel kapcsolatos kérdések

 

Marc Anthony és Jennifer Lopez újra együtt?!http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110812-marc-anthony-es-jennifer-lopez-ujra-egyutt.html Nem nézheted meg! - 10 durva film, ami tényleg kiveri a biztosítékothttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110810-nem-nezheted-meg-10-durva-film-ami-tenyleg-kiveri.html Alfred Hitchcock korai filmje bukkant fel Új-Zélandonhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110804-alfred-hitchcock-korai-filmje-bukkant-fel-ujzelandon.html Szívat a főnököd? Így vágj vissza!http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110803-mozi-film-szorakozas-szivat-a-fonokod-vagj-vissza.html Nemek harca - minden idők 5+1 legjobb filmje a szerelmi csetepatékrólhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110727-nemek-harca-minden-idok-51-legjobb-filmje-a-szerelmi.html