átverés a nap cikke közösségi oldal szórakozás internet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor néhány évtizeddel ezelőtt gyűjtést rendeztek Esmeralda szemműtétére és Isaura felszabadítására, már megtanultuk: az emberi naivitás nem ismer határokat. Ma már dél-amerikai telenovellák helyett az internet inspirál százezreket arra, hogy felemeljék a hangjukat egy nem létező gaztett ellen, vagy épp bolondot csináljanak magukból a hamis hírek megosztásával. A Life.hu összegyűjtött az elmúlt évek legnagyobb internetes humbugjaiból néhányat.  

1. A kakiburger

Nemrégiben szárnyra kelt a hír, hogy hamarosan elfelejthetjük az aggodalmainkat: a Föld minden éhező lakóját megetetheti egy tokiói tudós, aki emberi székletből állít elő fehérje- és rostdús húsimitációt. A gyanúsan büdös történet a tokiói szennyvíztelepen kezdődött, ahová tizenhárom millió ember csatornájából ömlik a szennyvíz. A hírek szerint a telep az Okayama Laboratórium kutatóihoz fordult, miután veszélyes mennyiségű üledék gyűlt össze a tározókban. Mitsuyuki Ikeda, a labor tudósa azonnal tudta, mi a megoldás: hamburgert kell főzni az ürülékből. A videón, amely részletesen bemutatja a "munkafolyamatot", láthatjuk: előbb forralással ölik meg a baktériumokat, majd kivonják belőle a fehérjét, és piros ételfestékkel teszik gusztusosabbá. És bár a történet a világ számtalan országában jelent meg hírportálokon, sőt, híradók is beszámoltak róla, nagyjából ötperces internetes kutatómunkát igényel, hogy kiderüljön: az Okayama Laboratórium valójában gyógyszergyártással foglalkozik, Ikeda professzor nem létezik, a "kaki-burger" pedig a (piszkos) fantázia szüleménye.


2. Legyen ön is milliomos!

"Tisztelt XY! Ön ugyan nem ismer engem, de én egy távoli rokonának ügyvédje vagyok, aki a közelmúltban elhalálozott. Mivel ön az elhunyt egyetlen élő családtagja, az én tisztem átutalni önnek egymillió amerikai dollárt. Ahhoz, hogy ezt megtehessem, el kell küldenie nekem a bankszámlaszámát és az ügyvédi díj önre eső részét, amely 100 000 dollár. Kérem, az összeget utalja át az XXX számlaszámra, és amint megérkezik a pénz, gondoskodom az egymillió dollár átküldéséről." Ilyen és ehhez hasonló leveleket naponta több százan kapnak - évek óta. Ez persze nem azt jelenti, hogy szinte mindenkinek van egy távoli milliárdos rokona, sokkal inkább azt, hogy rengetegen lesznek manapság az internetes csalók áldozatai.

3. Nyerj naponta egy okostelefont

Az egyik legnagyobb közösségi portálon néhány havonta új őrület hódít: terjengenek hamis körlevelek, kitalált petíciók, manipulált fotók, és persze nem létező nyereményekről szóló bejegyzések is. A legfrissebb ilyen népátverés az az oldal, amelynek követői naponta kapnak utasításokat, hogy osszanak meg fotókat laptopokról és okostelefonokról - így állítólag megnyerhetik azokat. A dolog pikantériája, hogy a megosztások mellé oda kell írni: "s_ggfej vagyok", és persze végül senki nem nyer semmit - kivéve rossz tapasztalatot. Ennek ellenére naponta több százan, sőt alkalmanként több ezren kirakják a fotókat az üzenőfalukra, így az oldal tréfás kedvű alapítói egyre csak népszerűbbek lesznek.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

4. Dekoráció - élő kismacskából

A bonsai-macskák története a kétezres évek elején kezdődött, amikor egy állatjogi aktivista csoport meglehetősen ijesztő honlapra bukkant. A fotókon befőttesüvegekbe és más csinos edényekbe gyömöszölt kismacskák pislognak, a leírás szerint pedig az állatok kölyökkorukban kerülnek a boxokba. A lelkes állatvédők persze azonnal lecsaptak a témára, mondván: "Meg kell állítanunk ezt az őrületet! A legújabb divathóbort bonsai-cicákat nevelni, akiket egy csövön keresztül etetnek egész életük során." A mindent tudó aktivisták mégis tudni vélik, hogy a kisállatok csontjai teljesen átrendeződnek a kitekert testhelyzetben. És a valóság? Természetesen bonsai-cicák sosem léteztek, így tüntetni sem szükséges a jogaikért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.