Reménykedtünk, hogy Dóra története hepienddel ér véget, de sajnos nem így történt. Hiába a küzdelme, a rák legyőzte őt. Maradt viszont egy könyv, hogy emlékezzünk rá és okuljunk az ő "szépséghibájából".

Tündérmese kis szépséghibával - ezzel a címmel jelent meg a rákban elhunyt Mittelholcz Dóra újságírónő könyve, amely a méhnyakrákkal folytatott küzdelméről szól. Amikor a kezembe vettem Dóra könyvét, aznap tudtam meg, hogy elment, a küzdelem véget ért. A története azonban itt maradt, hogy okuljunk és tanuljunk belőle. Bevallom, félve vettem kezembe a könyvet, hiszen olyan sok rosszat hallani erről a nőket érintő ráktípusról, hogy gondolkodtam: vajon nem zuhanok-e mély depresszióba tőle és napokig a szenvedéstörténeten töröm majd a fejem. Azonban kellemes meglepetés ért: a könyv könnyedén olvasható. Dóra úgy fogalmaz szükségletekről, szexről, szenvedésről, kitartásról, feladásról, hogy érthetővé teszi a problémát, de nem sajnáltatja magát - így az olvasó sem szörnyülködik.

Forrás: facebook/Mittelholcz Dóra szerzői oldala

A méhnyakrákról már számtalan blog született, amelyben olyan hölgyek írták meg történetüket, akiknek sikerült túlélni a betegséget, és mások, akiket végül legyőzött a gyilkos kór. Dóra könyve a műtét utáni megpróbáltatásokról szól, elmeséli, hogyan lehet új életet kezdeni két sztómával (sebészek által létrehozott mesterséges vizelet- és bélnyílás a hasfalon), majd szerelembe esni súlyos betegen és közben szembenézni a halállal.

"Nemsokára eljött az a pillanat, amikor azt éreztem, hogy már nem térek vissza. Eljutottam arra a pontra, ahonnan, azt hittem, nincs visszaút, már nem ébredek fel. Nem tudom, mi lendített át végül a holtponton, mi miatt tértem mégis vissza, egy azonban biztos: innentől kezdve minden megváltozott. Már soha nem lesznek ugyanolyanok az érzéseim, mert már tudom, milyen az, amikor az ember majdnem meghal. Érdekes, azóta valahogy meg is nyugodtam. Nem akarok meghalni, de érzem, hogy el tudnám engedni az életet" – írta Dóra, aki azóta megtalálta a nyugalmat odaát.

Szűréssel megelőzhető a méhnyakrák
„Szakemberek állítják, az időben felismert és kezelt méhnyakrák gyógyítható, ma ebbe egyetlen nőnek sem lenne szabad belehalnia" - a Life.hu cikkéből megtudhatod, milyen szűrésekkel előzhető meg a baj.