Szacsvay László: "Már az elég nagy szerep, hogy egyáltalán itt vagyok"

Fotó: Szabó Gábor - Origo -
betegség díj alkohol Szacsvay László Nemzet Színésze
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Nemzet Színészének választott művész nemrég kigyógyult a rákból. Sokszor nagy betegen is színpadra lépett: lázasan, lelki válságban, ha kellett, akkor pelenkában csinálta végig az előadást.

Az elmúlt bő egy évben hatan hunytak el a Nemzet Színészei közül. Azt beszélik, Garas Dezső azt mondta a díjazásakor: „Na mi van, rákerültem a halálsorra?" Így felvetődik a kérdés: mennyire nyomasztja a színészeket ez a díj.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Hát hogy a bánatba ne nyomasztana?! Ezt a díjat egy húszéves nem kaphatja meg. Ha jól számolom, negyvennégy év van mögöttem a pályán – bár nagyon rossz vagyok matekból, ezt is sokszor lenyilatkoztam már – ez a díj sajnos már összegzésül szolgál valakinek, aki már leélt egy életet. Szívet melengető nyugdíj-kiegészítés ez, amely nyugodt öregkort hivatott biztosítani, és amely biztosan elég arra, hogy tudjam rendezni a számláimat" – nyilatkozta az Origónak a színész.

Ki lehet a Nemzet Színésze?

A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött. Ezek mellett fontos kritérium, hogy legalább egy elismerése is legyen. A címet, amely a halálig szól, legfeljebb tizenketten viselhetik. Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot.

Szacsvay arról is beszélt az interjúban, hogy a színészet tudathasadásos létmód, így nem véltetlen, hogy sokan alkoholhoz, vagy drogokhoz nyúlnak.

"A színész érzékeny ember, nem csak a pislákoló vagy lángoló exhibicionizmus működik benne. Van, aki ezt a helyén tudja kezelni, és van, aki belehal. Ennek a szakmának van egy „jó barátja", az alkohol, vagy ha külföldön körülnézünk, a drog. Sokszor nagyon nagy a nyomás, amit én is tapasztaltam, amikor egy-egy előadás nagyon sikeres volt. Lemegy a függöny, kialszanak a fények, aztán az ember kimegy az utcára, és kész a tudathasadás: az előbb még több százan ünnepeltek – most mi van? Most akkor ki vagyok én? Ezt le kell tudni csengetni. Van, akinek sikerül egy pohárral, van, akinek több kell. Nincs recept. És ha bukás van, és nincs az az érzés, amit szerettünk volna, ugyanez van."

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A színész komoly betegségen esett át, amiből azonban sikerült kigyógyulnia. Kiderült, hogy rengeteg erőtartaléka van, amit a legnehezebb pillanatokban tud mozgósítani.

"Nem haltam meg, kijöttem a rákból. Ez már nagy ajándék a sorstól, ami átsegít a beletörődésen, és ad egy tartást: mégiscsak kellek valakinek, nem tudom, kinek. Így már azt is el tudom mondani, hogy minden erőmmel harcoltam, azzal a fizikummal, ami nekem van. Milyen erőim vannak nekem? Például képes voltam Szomorú vasárnapot játszani pelenkában, mert így lehetett megoldani. Ha az ember leáll, és nem használ segédeszközöket, nem lett volna Szomorú vasárnap, nem lett volna siker, és nem tudtam volna örömet szerezni talán egy-két embernek. Aztán – a baj nem jár egyedül – rögtön jött egy lágyéksérv és egy trombózis. Ezeket is túléltem. Ehhez képest mi egy jó szerep? Már az elég nagy szerep, hogy egyáltalán ott vagyok."

Gyorshír: magyar film kapta a cannes-i filmfesztivál nagydíját!http://www.life.hu/kult/20150524-gyorshir-magyar-film-kapta-a-cannes-i-filmfesztival-nagydijat.htmlNemes Jeles László filmje, a Saul fia kapta a zsűri Nagydíját.Kult--Drámai felvétel: rettenetesen megöregedett Détár Enikő – Te felismernéd?http://www.life.hu/kult/20150523-detar-eniko-szineszno-a-mary-poppins-darabban-madaras-asszonnya-maszkirozva-koos-rekaval-kozosen.htmlA napokban a születésnapját ünneplő Koós Réka egy nem mindennapi szelfit tett közzé a Facebook-oldalán.Kult--Már Ganxsta Döglégy Zolee is könyvet ír... Ráadásul kettőthttp://www.life.hu/kult/20150523-mar-ganxsta-doglegy-zolee-is-konyvet-ir-raadasul-kettot.htmlKelemen Anna, Oravecz Nóra, Liptai Claudia, Keresztes Ildikó és Aleska Diamond után most a rapper fenegyerek is betör a könyvpiacra.Kult--Így készülődik Boggie az esti megmérettetésrehttp://www.life.hu/kult/20150523-boggie-az-eurovizios-dalfesztival-dontoje-elott-posztolt-facebookra.htmlKedves szavakat posztolt Facebook oldalára Csemer Bogi az Eurovíziós Dalfesztivál döntője előtt.Kult--"Alkoholista voltam" - Intim vallomás Al Pacinótólhttp://www.life.hu/kult/20150523-al-pacino-vegigitta-a-hetvenes-es-a-nyolcvanas-eveket-is-alkoholista-volt.htmlA 75 éves Al Pacino a minap őszintén vallott egy interjúban az életéről, többek között azt is elárulta, hogy alkoholista volt.KultPárhuzamos valóságok a Trafóbanhttp://www.life.hu/kult/20150522-point-of-you-cimu-eloadas-varja-az-erdeklodoket-a-trafoban.htmlEgyszerű és elgondolkodtató előadás a Point of You, mégis a buldózer erejével hat. Egy portugál és egy magyar táncos, Ricardo Machado és Réti Anna azt táncolja el nekünk, mennyire különbözően láthatjuk egymást és a világot.Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.