Meghalt az olasz filmsztár, Franco Citti

Forrás: Wikipédia -
Franco Citti Pasolini (film) olasz film
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghalt Franco Citti olasz színész, akit Pier Paolo Pasolini fedezett fel a filmművészet számára, és aki mindenekelőtt az ő filmjeiben nyújtott alakításaival írta be nevét a filmtörténetbe. Legemlékezetesebb alakítását A csóró címszereplőjeként nyújtotta.

A színész 80 évesen, többszöri szélütés után, csütörtökön hunyt el római otthonában. Temetése szombaton lesz Fiumicinóban.

Forrás: Wikipédia

Pier Paolo Pasolini az 1950-es években Róma külvárosait járva ismerkedett meg Franco Cittivel és annak bátyjával, Sergióval, aki később filmrendező-forgatókönyvíró lett Pasolini tanítványaként. (Apjuk, Santino Citti színész volt.)

A rendező Francóval valósította meg saját első filmjét, A csórót (1961), amelyben Citti rendkívüli hitelességgel keltette életre a lumpen főszereplőt, aki még saját gyermekét is meglopja.

A csóró sikere után mások is felfigyeltek Citti tehetségére, szerepet kapott többek közt Marcel Carné, Sergio Corbucci és Carlo Lizzani egy-egy filmjében, továbbá bűnügyi filmekben, westernekben, drámákban. Amikor fivére, Sergio Citti rendezni kezdett, Franco is szerepeket kapott nála.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.