Meghalt Franco Citti olasz színész, akit Pier Paolo Pasolini fedezett fel a filmművészet számára, és aki mindenekelőtt az ő filmjeiben nyújtott alakításaival írta be nevét a filmtörténetbe. Legemlékezetesebb alakítását A csóró címszereplőjeként nyújtotta.

A színész 80 évesen, többszöri szélütés után, csütörtökön hunyt el római otthonában. Temetése szombaton lesz Fiumicinóban.

Forrás: Wikipédia

Pier Paolo Pasolini az 1950-es években Róma külvárosait járva ismerkedett meg Franco Cittivel és annak bátyjával, Sergióval, aki később filmrendező-forgatókönyvíró lett Pasolini tanítványaként. (Apjuk, Santino Citti színész volt.) A rendező Francóval valósította meg saját első filmjét, A csórót (1961), amelyben Citti rendkívüli hitelességgel keltette életre a lumpen főszereplőt, aki még saját gyermekét is meglopja.

A csóró sikere után mások is felfigyeltek Citti tehetségére, szerepet kapott többek közt Marcel Carné, Sergio Corbucci és Carlo Lizzani egy-egy filmjében, továbbá bűnügyi filmekben, westernekben, drámákban. Amikor fivére, Sergio Citti rendezni kezdett, Franco is szerepeket kapott nála.