Az amerikai PEN/Allen Alapítvány az irodalom szolgálatáért adományozott díjával tünteti ki a brit írónőt. Az irodalmi és emberi jogi csoport tavaszi New York-i gáláján, május 16-án adja át a díjat a Harry Potter-könyvek szerzőjének. 

Az alapítvány indoklásában kiemelte, hogy Rowling nemcsak a szólásszabadság pártfogójaként érdemelte ki a díjat, hanem jótékonysági tevékenységéért is.

Forrás: AFP/Jens Nřrgaard Larsen

Rowling alapította a gyógyíthatatlan betegség, a szklerózismultiplex-kutatásokat támogató Volant alapítványt,és ő hozta létre a Lumos nevű nonprofit szervezetet, amely intézetbe adott gyermekek és családjuk egymásra találásában segédkezik. A brit írónő közölte: nagy megtiszteltetés számára, hogy megkapja ezt a díjat, és hogy munkájának erkölcsi értékét az a szervezet ismeri el, amelyet oly nagyra becsül. "Régóta támogatom a PEN-t, amely felbecsülhetetlen munkát végez a bebörtönzött írókért és a szólásszabadság védelmében" - tette hozzá. Az irodalom szolgálatáért adományozott díjat korábban olyan neves amerikai és brit íróknak ítélték oda, mint Philip Roth, Toni Morrison, Salman Rushdie és Tom Stoppard.