Amikor az élőhalottak a húsod akarják: minden idők legizgalmasabb zombifilmjei

hús film mozi zombi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem nagyon van manapság divatosabb horrorműfaj a zombisnál: élőhalottak támadnak mozivászonról és tévéképernyőről egyaránt, ijesztgetések közepette tartva bizarr tükröt a modern fogyasztói és tömegtársadalom elé. Nemrégiben ráadásul egy igazi klasszikust is újra bemutattak a hazai mozik, így itt az ideje listára gyűjtenünk a legemlékezetesebb zombis kalandokat.

Az élőhalottak éjszakája (1968)

Májusban újra a magyar mozik műsorára került George A. Romero klasszikus zombifilmje, amely a folytatásaival együtt lényegében megteremtette ezt a műfajt és eszközkészletét a csoszogó-hörgő agyevőktől az áthallásos társadalomkritikáig. A korábbi élőhalottas-vudus legendákból és hiedelmekből ez a film alkotott mozis mítoszt - amely máig él, sőt jelenleg épp virágzik. Romero filmje pedig annak ellenére hatásos mai szemmel is, hogy félig amatőr körülmények között készült.

Gonosz halott (1981)

Noha nem hagyományos zombifilm, de halottak támadnak fel benne, hogy az élő emberekre támadjanak, szóval igazán idevehető - pláne, hogy Sam Raimi első filmje nagy hatást gyakorolt a horror műfajára (többek között felfedezte Bruce Campbellt), és most készült belőle friss folytatás tévészéria formájában, Ash vs Evil Dead címmel. Ebben a filmben az erdő mélyi házikóban tanyázó fiatalok egy ősi könyv révén idézik meg a pokol démonait, akik utána na átallják felhasználni a halottakat is.

28 nappal később (2002)

A zombifilm sokáig az olcsó horrorok, vagy legalábbis az erősen rétegfilmek skatulyájába volt bezárva, és csak az ezredforduló után tört be igazán a mainstream mozi világába. Ebben pedig úttörő szerepet vállalt Danny Boyle filmje, melyben a címbeli 28 nap a zombiapokalipszis (mely itt egy vírus következménye) után eltelt időt jelöli - ekkor ébred fel a főszereplő egy kórházban és egy új világban.

Haláli hullák hajnala (2004)

Ahogy a többi horror alműfaj, úgy a zombifilm is kitermelte a maga paródiáit és horror-vígjátékait - ezek közül pedig vitán felül a legjobb az Edgar Wright-Simon Pegg-Nick Frost trió közös filmjei közül az első, ami igazából egy romantikus film, zombikkal. Léha főhősei szinte alig veszik észre a zombijárvány kitörését, hisz amúgy se élnek valami aktív életet, majd a barátok megmentésének és az exbarátnő visszanyerésének ugyanaz lesz a kulcsa, ami korábban a problémákat okozta: a kocsma.

Grindhouse: Terrorbolygó (2007)

Robert Rodriguez és Quentin Tarantino 2007-ben egy régi trashfilmekre kikacsintó duplamozit hozott össze Grindhouse címmel, melyből a Rodriguez jegyezte rész sikerült izgalmasabbra. Ebben a filmben egy vegyi fertőzés változtatta a lakosságot vérengző zombivá, velük pedig olyan, egyszerre látványos és röhejes eszközökkel kellett szembeszállni, mint például egy sztiptíztáncoső elvesztett lába helyére illesztett gépfegyver.

Z világháború (2013)

Egy részét nálunk is forgatták és Brad Pitt nagy sikert aratott vele világszerte: a zombifilmek szokásos „alsó” nézőpontjától eltérően ez a mozi globális körképet nyújt egy egész emberiséget fenyegető óriási zombijárványról, mely ellen mindenhol máshogy próbálják felvenni a harcot. Persze Brad lesz az, aki megtalálja a megoldást.

The Walking Dead (2010- )

Az utóbbi években a zombis műfaj már nem csak a moziban divat: a jelenlegi egyik legnézettebb tévésorozat (és most már a belőle leágazó Fear The Walking Dead is) is az élőhalottakra épül. A The Walking Dead kis túlélőcsapata egy zombik által lerombolt és elfoglalt világban próbál meg valahogy emberhez méltóan létezni — és ebben a legtöbb esetben nem az élőhalottak, hanem a szörnyeteggé vált életben maradtak akadályozzák meg őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.