Dr. Mengelétől Doctor Strange-ig: a legemlékezetesebb orvosok a filmvásznon

film Doctor Strange orvos mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már láthatók a mozikban a Marvel legújabb filmes szuperhőse, Doctor Strange fantasztikus kalandjai - akinek nemcsak a neve doktor, de az eredeti foglalkozása is az: sebészből lett köpenyes igazságosztó. Itt az ideje hát, hogy listára gyűjtsük a leghíresebb mozis kollégáit!

Doktor Zsivágó (1965)

Borisz Paszternak történelmi regényéből a nagyívű epikus mozik szakavatott rendezője, David Lean (Arábiai Lawrence, Híd a Kwai folyón) készített legendás filmadaptációt - melyben Omar Sharif játszotta azt az orosz orvost (és egyben költőt), akit a történelem viharai sodornak ide-oda az első világháború és a szovjet hatalomátvétel idején, miközben megpróbál két nőt is szeretni egyszerre.


MASH (1970)

A cím egy rövidítés: Mobile Army Surgical Hospital, azaz Mobil Hadisebészet. Ez a filmbeli katonai egység pedig a koreai háború idején működött, és a benne dolgozók nem viselhették el másképp megbolondulás nélkül a sok szörnyűséget, mint humorral - méghozzá a legfeketébbel: olyannal, amilyenre csak az orvosok képesek. Robert Altman legendás filmje pedig így vált parádés háborús szatírává, és egy tisztes foglalkozás másik oldalának ábrázolásává egyszerre.

Brazíliai fiúk (1978)

A világtörténelem egyik leghíresebb orvosa sajnos nem a gyógyításai, hanem a szörnyű tettei révén lett az: dr. Josef Mengele Auschwitzban végezte a hírhedt emberkísérleteit és küldött tömegeket a halálba. Amikor ez a film készült, akkor pedig még élt - noha ezt az alkotók nem tudhatták, hisz álnéven bujkált. Épp ahogy a film fiktív sztorijában is, amelynek címe Adolf Hitler klónjaira utal, akiket egy titkos náci sejt nevelget Brazíliában. Egy veterán nácivadász viszont a nyomukra bukkan, és így összejön az emlékezetes összecsapás Gregory Peck és Laurence Olivier között.


Ébredések (1990)

Robin Williams a Patch Adamsban is felejthetetlen doki volt, de ebben a filmben egy hozzá mérhető partnere is akadt: Robert De Niro játszotta azt a beteget, akit pszichiáterként visszahoz a tetszhalott állapotából. Miközben végig hisz benne, hogy ezek a betegek ott belül közben élnek, éreznek és gondolkodnak - de hát ki higgyen az ilyesmiben, ha nem épp egy elhivatott orvos?


Dr. Dolittle (1998)

Ez a doktor az emberek gyógyításáról tér át az állatokéra, méghozzá azért, mert szert tesz egy olyan képességre, aminek révén a világ legjobb állatorvosa lehet: érti a nyelvüket. A 20. század első felében mesekönyvekben lett ismert, majd számos televíziós, színpadi és filmfeldolgozás is készült a történeteiből, utóbbiak közül a legismertebbek Eddie Murphy főszereplésével, és persze az alapötlet mókás vonatkozásaira koncentrálva.

Az utolsó skót király (2006)

Egy fiatal, idealista orvos számára nem nagyon létezhet szebb kihívás, mint Afrikában gyógyítani a legelesettebbeket - egészen addig, míg a frissen hatalomra kerülő államfő fel nem figyel rá, és maga mellé nem veszi. Az államfőből aztán rövid úton a világtörténelem egyik legvéresebb kezű diktátora lesz, orvosunk pedig előbb súlyos erkölcsi dilemmák, majd az életét fenyegető veszélyek között találja magát.


Doctor Strange (2016)

November eleje óta játsszák a mozik ezt az új (és a megszokott recepttől kicsit eltérő) szuperhősfilmet, melyben Benedict Cumberbatch alakít arrogáns és menő sebészt - míg egy autóbaleset miatt tönkre nem mennek a kezei. A gyógyulást remélve a világ minden sarkába elmegy, és egy helyütt rátalál élete új értelmére: az elméjével lesz képes hasonlóan csodálatos dolgokra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.