Már láthatók a mozikban a Marvel legújabb filmes szuperhőse, Doctor Strange fantasztikus kalandjai - akinek nemcsak a neve doktor, de az eredeti foglalkozása is az: sebészből lett köpenyes igazságosztó. Itt az ideje hát, hogy listára gyűjtsük a leghíresebb mozis kollégáit!

Doktor Zsivágó (1965)

Borisz Paszternak történelmi regényéből a nagyívű epikus mozik szakavatott rendezője, David Lean (Arábiai Lawrence, Híd a Kwai folyón) készített legendás filmadaptációt - melyben Omar Sharif játszotta azt az orosz orvost (és egyben költőt), akit a történelem viharai sodornak ide-oda az első világháború és a szovjet hatalomátvétel idején, miközben megpróbál két nőt is szeretni egyszerre.


MASH (1970)

A cím egy rövidítés: Mobile Army Surgical Hospital, azaz Mobil Hadisebészet. Ez a filmbeli katonai egység pedig a koreai háború idején működött, és a benne dolgozók nem viselhették el másképp megbolondulás nélkül a sok szörnyűséget, mint humorral - méghozzá a legfeketébbel: olyannal, amilyenre csak az orvosok képesek. Robert Altman legendás filmje pedig így vált parádés háborús szatírává, és egy tisztes foglalkozás másik oldalának ábrázolásává egyszerre.

Brazíliai fiúk (1978)

A világtörténelem egyik leghíresebb orvosa sajnos nem a gyógyításai, hanem a szörnyű tettei révén lett az: dr. Josef Mengele Auschwitzban végezte a hírhedt emberkísérleteit és küldött tömegeket a halálba. Amikor ez a film készült, akkor pedig még élt - noha ezt az alkotók nem tudhatták, hisz álnéven bujkált. Épp ahogy a film fiktív sztorijában is, amelynek címe Adolf Hitler klónjaira utal, akiket egy titkos náci sejt nevelget Brazíliában. Egy veterán nácivadász viszont a nyomukra bukkan, és így összejön az emlékezetes összecsapás Gregory Peck és Laurence Olivier között.


Ébredések (1990)

Robin Williams a Patch Adamsban is felejthetetlen doki volt, de ebben a filmben egy hozzá mérhető partnere is akadt: Robert De Niro játszotta azt a beteget, akit pszichiáterként visszahoz a tetszhalott állapotából. Miközben végig hisz benne, hogy ezek a betegek ott belül közben élnek, éreznek és gondolkodnak - de hát ki higgyen az ilyesmiben, ha nem épp egy elhivatott orvos?


Dr. Dolittle (1998)

Ez a doktor az emberek gyógyításáról tér át az állatokéra, méghozzá azért, mert szert tesz egy olyan képességre, aminek révén a világ legjobb állatorvosa lehet: érti a nyelvüket. A 20. század első felében mesekönyvekben lett ismert, majd számos televíziós, színpadi és filmfeldolgozás is készült a történeteiből, utóbbiak közül a legismertebbek Eddie Murphy főszereplésével, és persze az alapötlet mókás vonatkozásaira koncentrálva.

Az utolsó skót király (2006)

Egy fiatal, idealista orvos számára nem nagyon létezhet szebb kihívás, mint Afrikában gyógyítani a legelesettebbeket - egészen addig, míg a frissen hatalomra kerülő államfő fel nem figyel rá, és maga mellé nem veszi. Az államfőből aztán rövid úton a világtörténelem egyik legvéresebb kezű diktátora lesz, orvosunk pedig előbb súlyos erkölcsi dilemmák, majd az életét fenyegető veszélyek között találja magát.


Doctor Strange (2016)

November eleje óta játsszák a mozik ezt az új (és a megszokott recepttől kicsit eltérő) szuperhősfilmet, melyben Benedict Cumberbatch alakít arrogáns és menő sebészt - míg egy autóbaleset miatt tönkre nem mennek a kezei. A gyógyulást remélve a világ minden sarkába elmegy, és egy helyütt rátalál élete új értelmére: az elméjével lesz képes hasonlóan csodálatos dolgokra.