II. Erzsébet királynő 66 évvel ezelőtt vette fel hivatalát édesapja halála után

Forrás: Getty Images/WireImage/Samir Hussein -
Erzsébet királynő II. Erzsébet brit királynő koronázás Nagy-Briannia uralkodás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A leghosszabb ideig trónon lévő női uralkodónak számít II. Erzsébet királynő, aki napra pontosan 66 évvel ezelőtt vette fel hivatalát. A korona több mint egy évvel később került a fejére. 

Édesapja, VI. György halála után lépett trónra II. Erzsébet királynő, aki jelenleg a leghosszabb ideje trónon lévő női uralkodó. Királynője az Egyesül Királyságnak, valamint a nemzetközösségi királyságoknak is, de ő az anglikán egyház feje is.

II. Erzsébet királynő és férje, Edinburgh hercege a koronázás után Forrás: Print Collector/Getty Images/The Print Collector / Heritage Images/Print Collector

VI. György halála egy kenyai utazáson érte, ahol férjével, Fülöp herceggel tartózkodott. Hivatalba lépése napra pontosan 66 évvel ezelőtt történt, 1952. február 6-án. A koronát azonban csak több mint 1 évvel ez után helyezték a fejére, 1953. június 2-án. Az angol törvények ugyanis nem engedik, hogy uralkodó nélkül maradjon a trón.

Nagyjából 20 millióan követték élőben a koronázási ceremóniát, amelyet a Westminster-apátságban tartottak, a koronát pedig Geoffrey Fisher, Canterbury érseke helyezte az uralkodó fejére.

Erzsébet királynő a koronázása napján Forrás: Print Collector/Getty Images/The Print Collector / Heritage Images/Unknown (Creator)

II. Erzsébet királynőt fia, Károly herceg követi majd a trónon. Ha szeretnél többet olvasni arról, hogyan történik az öröklődés a brit királyi családban és arról, hogyan került trónra Erzsébet apja, kattints ide.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.