Akiknek nem adatik meg a korlátok nélküli élet: hét szívfacsaró film fogyatékos embertársainkról

Életrevalók film Száll a kakukk fészkére Esőember mozi Bajnokok Stephen Hawking
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Június végétől játsszák a hazai mozik a Bajnokok című spanyol filmet, amiben egy mentálisan sérültekből álló kosárlabdacsapat humoros és megható története elevenedik meg. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek a legemlékezetesebben tudtak szólni a testi vagy szellemi fogyatékkal élő emberekről.

Száll a kakukk fészkére (1975)

Milos Forman filmtörténeti klasszikus remekművében Jack Nicholson játssza azt a kisstílű bűnözőt, aki úgy akarja elkerülni a börtönt, hogy inkább őrültnek nyilváníttatja magát, és a zárt osztályra kerül. Ott pedig igazi közösségre talál, de a hatalmi rendszer nem tűri a szabad szellemeket, legyenek akármilyen állapotban is.

Esőember (1988)

Hogy az autizmus fogyatéknak számít-e, vagy csak egy másfajta mentális állapot, arról komoly tudományos viták szólnak – nekünk nem tisztünk dönteni a kérdésben, de az biztos, hogy hátrányt jelenthet számos élethelyzetben. Így a nyolcvanas évek egyik leghíresebb filmjének főszereplője számára is, akit az öccse hátsó szándékkal visz el körutazásra, hogy aztán meglássa a világot egy új szemszögből is.

Életrevalók (2011)

Az egész világot meghódította néhány éve ez a francia film, és hazánkban is közönségkedvenccé vált, elsősorban a humora és a belőle sugárzó életöröm miatt. Ezt az életörömöt pedig egy bevándorló ápoló adja át benne a lebénult és életunt milliomosnak – rengeteg nevetés és kaland közepette.

Hasta La Vista! (2011)

A tinivígjátékok szokásos sémáihoz képest erősen más oldalról közelít a szüzesség elvesztésének témájához ez a belga film: ugyan szintén komédia, de az abszurd fajtából, és a sötétebb tónusokat sem hanyagolja. Nem is tehet másképp, hisz a főszereplő srácok közül egyik vak, a másik kettő pedig mozgássérült – ők hárman indulnak egy őrült utazásra Spanyolországba, egy speciális bordélyházba, ahol még nekik is lehet esélyük az első szexre.

A mindenség elmélete (2014)

Hogy egy folyamatosan romló állapotú, a mindennapok összes percében kihívásokkal küzdő, súlyos fogyatékkal élő emberi test milyen zseniális elmét és ragyogó személyiséget zárhat magába, arra a legjobb példa a XX. század egyik leghíresebb tudósa, Stephen Hawking. Az ő életében lehetünk útitársak ennek a filmnek a révén, méghozzá egy Oscar-díjas alakítás kíséretében.

Tiszta szívvel (2016)

Nagy örömünkre szolgál, hogy egy magyar filmet is a listánkra válogathattunk: Till Attila rendezése játékosan, sötét humorral és empátiával fordult a mozgássérült hősei felé, akik igazi bűnügyi történetbe keveredtek bele egy kerekesszékes bérgyilkos révén. Az pedig már csak a bónusz, hogy a főszerepeket olyanok alakították, akik a valóságban is példaképként szolgálnak: a sportoló Fenyvesi Zoltán és a színházrendező Fekete Ádám.

Bajnokok (2018)

Adott egy arrogáns kosárlabdaedző, akit egy balhéja miatt közmunkára ítélnek. A közmunka pedig nem más, mint egy fogyatékkal élőkből álló csapat edzése, és mint az ilyen filmekben lenni szokott, a kezdeti nehézségek után mindkét fél tanul valami nagyon fontosat egymástól. De a lényeg a hogyan: ebben a filmben szívmelengető módon, pont kellő humorral és többségükben önmagukat játszó, feledhetetlen szereplőkkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.