Kiosztották az anti Nobel-díjakat: a tudományos élet feleslegei

Forrás: YouTube/Improbable Research -
tudomány anti Nobel-díj IgNobel-díj Nobel-díj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fiatal sebészeket az állatok kiképzésénél használt klikkerrel oktató módszer, a baktériumokat leginkább vonzó valuta azonosítása és a pizzaevést annak jótékony egészségi hatásai miatt szorgalmazó kutatás kapta idén az "anti-Nobelként" emlegetett IgNobel-díjat, amelyet csütörtökön adtak át a Harvard Egyetemen.- írta meg az MTI

Kiknek járhat az IgNobel-díj?

A nemzetközi tudományos élet azon szereplői részesülhetnek benne, akiknek tevékenysége értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vagy egészen egyszerűen mulatságos javaslatokhoz vezetett. Az alapszabály szerint olyan kutatással lehet elnyerni, amelyet nem lehet vagy nem érdemes megismételni. A legnevesebb tudományos kitüntetés komolytalanabb változatát azok a kutatók érdemelhetik ki, akik eredményei egyszerre késztetnek nevetésre és gondolkodásra is.*

wikipédia

Karen Pryor, Theresa McKeon és I. Martin Levy a Clinical Orthopaedics and Related Research című folyóiratban megjelent 2015-ös tanulmányukban számoltak be arról, hogy az állatok pozitív viselkedésének megerősítésére szolgáló klikkeres módszerrel tanított sebészek nagyobb precizitással hajtják végre a beavatkozásokat.

Kiosztották az anti Nobel-díjakat Forrás: YouTube/Improbable Research

Pryor szerint hagyományosan a tapasztalt sebészek képzik ki a fiatalabbakat, ami sok fesztültséget és a hibázástól való félelmet szül. "A mi módszerünkkel azonban a fiatalok megtanulták magabiztosan és nyugodtan használni az eszközöket, miközben békés és derűs emberekké váltak" - mondta a szakember.

A 29. harvardi díjátadó ceremóniát miniopera-ősbemutató és valódi Nobel-díjasok részvétele színesítette. A díjazottak a hagyományoknak megfelelően egyenként 10 ezer milliárd dollár pénzjutalmat kaptak az értéktelen zimbabwei valutában.

Ugyancsak trófeával távozhatott a ceremóniáról a hollandiai Radboud Egyetem kutatója, Andreas Voss és kollégái, miután kimutatták, hogy a különböző valuták - köztük az euró, az amerikai és a kanadai dollár, valamint az indiai rúpia - közül a román bankjegyeken tapad meg a legtovább három gyógyszer-rezisztens baktérium. Ennek oka, hogy a bankjegyekben egy olyan, a hamisításukat megnehezítő, de a tartósságukat növelő polimerszál találtható, amely kedvező környezetet teremt a gyógyszerrezisztens kórokozók számára.

Az olaszországi Mario Negri Intézet munkatársa, Silvano Gallus is fontos eredményre jutott. A kutató megállapította, hogy a pizza egészséges, persze nem mindegyik, csak az Olaszországban készített változata."Kimutattuk, hogy Olaszországban a pizzafogyasztás véd egy csomó olyan krónikus betegség ellen, amely összefüggésben áll az étrenddel" - magyarázta Gallus, hozzátéve, hogy ilyen betegségek például az emésztőszerveket érintő ráktípusok. A kutató megjegyezte, hogy a pizza alapanyagainak egy része a mediterrán étrendet tükrözi, amely számos jótékony egészségi hatással bír.

A díjazottak egyenként 10 ezer milliárd dollár pénzjutalmat kaptak az értéktelen zimbabwei valutában Forrás: YouTube/ Improbable Research

Az IgNobel-díj ötletadója Marc Abrahams, az Annals of Improbable Research (Valószínűtlen kutatások évkönyve) szerkesztője volt.

Az elismerésnek nem az a célja, hogy a legjobb vagy legrosszabb tudományos munkákat jutalmazza, hanem az, hogy olyan kutatásokra irányítsa rá a figyelmet, amelyek a megszokottól eltérő gondolkodásra ösztönöznek.

Abrahams szerint fontos, hogy az emberek ne feledjék azt a gyermekkori szokásukat, hogy furcsa dolgokat figyeljenek meg és elgondolkodjanak rajtuk.

A szokásos évi ceremóniát Abrahams humoros tudományos magazinja rendezi a Harvard-Radcliffe Tudományos Fantasztikus Szövetség és a Harvard-Radcliffe Fizika Hallgatók Társasága támogatásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.