Oscar-gála: Érdekességek az elmúlt évtizedekből

<strong>Forrás: AFP</strong> -
Oscar-gála Oscar-díj érdekesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyar idő szerint hétfő hajnalban rendezik meg a 92. Oscar-gálát Los Angelesben. Íme, néhány érdekesség az elmúlt évtizedekről.

Az első díjat 1928-ban az egyetlen Oscar-díjas némafilm, a Wings kapta. (2011-ben - eddig utolsó fekete-fehér filmként - a francia A némafilmes nyert, amelynek csak a legvégén hangzik el egy rövid dialógus.)

Az első nyertes hangosfilm a Broadway Melody (1929), az első színes, egyben a leghosszabb (234 perc) Oscar-díjas játékfilm az Elfújta a szél (1939).

A legjobb film kategóriában az első nem amerikai győztes a Laurence Olivier készítette angol Hamlet (1948) volt.

Elfújta a szél Forrás: Photo12/Archives du 7e Art/MGM/Mgm

Elsőként Leo McCarey nyert rendezőként és forgatókönyvíróként is (A magam útját járom, 1944). Billy Wilder volt az első, aki a Legénylakásért (1960) a legjobb rendezés, a legjobb film és a legjobb forgatókönyv díját is megkapta. Hozzá csatlakozhat most Quentin Tarantino (Volt egyszer egy Hollywood), Todd Phillips (Joker), Sam Mendes (1917) vagy a dél-koreai Bong Dzsun Ho (Élősködők).

Először 1961-ben nyert a legjobb férfi és női főszereplők közt is külföldi,

az osztrák Maximilian Schell és az olasz Sophia Loren, Lorent egyben elsőként díjazták nem angol nyelvű szerepért (Egy asszony meg a lánya). Legutóbb Marion Cotillard (Piaf, 2007) nyert nem angol nyelvű szerepben, idén követheti őt Antonio Banderas (Fájdalom és dicsőség).
A legrövidebb alakításért (5 perc 2 másodperc) Beatrice Straight (Hálózat, 1976), a leghosszabbért (143 perc) Vivien Leigh (Elfújta a szél, 1939) kapott Oscart.

Az egyetlen Oscar-díjas szülőktől származó Oscar-díjas Liza Minnelli

Ő 1972-ben főszereplőként, apja, Vincente Minnelli 1958-ban rendezőként kapott Oscart, anyját, Judy Garlandot tiszteletbeli Oscarral jutalmazták 1939-ben.

Liza Minnelli Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hubert Boesl

A filmek közt A Gyűrűk Ura - A Király visszatér 2003-ban mind a 11 jelölését díjra váltotta. A Ben Hur (1959) és a Titanic (1997) 12, illetve 14 jelölésből kapott 11 Oscar-díjat, hozzájuk csatlakozhat az idén 11 kategóriában jelölt Joker. "Összetettben" Walt Disney a csúcstartó 26 Oscarjával.

A színészek között a négyszeres Oscar-díjas Katharine Hepburn áll az élen,

őt hárommal Meryl Streep, Jack Nicholson, Ingrid Bergman, Walter Brennan és Daniel Day-Lewis követi, utóbbi az egyetlen, aki csak főszereplőként győzött, hozzájuk csatlakozhat most Tom Hanks. A jelölések terén Meryl Streep a csúcstartó, akit 2018-ban már 21. alkalommal nomináltak - írja az MTI.

Hét olyan film van - Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975), Hálózat (1976), Hazatérés (1978), Az aranytó (1981), A bárányok hallgatnak (1991), Lesz ez még így se (1997) -, amelyben a női és a férfi főszereplő is Oscar-díjas lett. Idén erre esélyes a Házassági történet.

A Vágy villamosa (1951) és a Hálózat (1976) három színészi Oscar-díjat kapott, a Házassági történet itt is rekordot állíthat be.

Házassági történet Forrás: Netflix

A rendezők közül csak John Fordnak van négy Oscarja. Saját maga által rendezett filmben Charlie Chaplin, Laurence Olivier és Roberto Benigni nyújtott Oscar-díjas színészi alakítást.

A rendezők között kilencedik jelölésével rekorder Martin Scorsese második Oscarját nyerheti idén.

Robert De Niro, Martin Scorsese és Al Pacino Forrás: Getty Images/2019 Jeff Spicer/Jeff Spicer

A színészek közt Richard Burton hét, Peter O'Toole nyolc jelölés után távozott üres kézzel, utóbbi 2002-ben életműdíjjal vigasztalódhatott. Közel jár hozzájuk Glenn Close, akit tavaly hetedszer jelöltek, de akkor sem díjazták. A filmek között A fordulópont (1977) és a Bíborszín (1985) a 11 jelölésből egyet sem váltott díjra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.