Beatles: Már régóta széthúztak a zenekar tagjai

Beatles zenekar feloszlás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Beatles feloszlása sokaknak okozott szívfájdalmat, és még a mai napig sem biztos senki abban, hogy miért kellett így történnie. 

1970. április 10-én volt kereken 50 éve, hogy feloszlott a Beatles. Sokáig azt hittük, hogy a zenekar akkor oszlott fel, mikor Paul McCartney hivatalosan is bejelentette a szomorú hírt egy újságcikkben. Azonban több olyan árulkodó jel is volt, ami arra utalt, hogy a feloszlás már jóval hamarabb elkezdődött, hiszen a négy zenész nem teljesen ugyanúgy képzelte el a zenei karrierjét, mint a legelején.

Bizonyára sokan emlékszünk a mindenki kedvence Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című lemezükre, amelyen az együttes 1966-ban kezdett el dolgozni. Azt viszont valószínűleg nem sokan tudják, hogy már e lemez munkálatai során is óriási ellentétek voltak a zenekarban.

Forrás: Heritage Auctions

McCartney-ról már ott kiderült, hogy teljesen más zenei stílus szerint képzeli a folytatást, ez pedig egyetlen zenésztársának sem tetszett. Ringo Star nem is vett részt a közös munkában, mert állítása szerint egyáltalán nem találta magát akkoriban a zenekarban.

Lennonnak az szúrta a szemét, hogy noha a rajongók őt tekintik alapító tagnak, McCartney mégis átvette tőle a zenei producer szerepét. Arról nem is beszélve, hogy minden tagot megviselte lelkileg, mikor a menedzserük, Bian Epstein, meghalt drogtúladagolásban.

A feloszláshoz egy közös kirándulás is hozzájárult, mikor 1968-ban elutaztak Indiába transzcendentális meditációt tanulni. Ez örökre megváltoztatta a zenekar tagjait. Harrison szerelembe esett az indiai kultúrával, akárcsak Lennon Yoko Onóval, akivel a hazatérése után azonnal összejött. A közvélemény őt okolja leginkább a zenekar széteséséért, pedig McCartney akkori felesége, Linda is elég sokat szónokolt a szétválás mellett - írta meg a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.