A nyári napforduló hiedelmei és a Szent Iván-éj

Forrás: Shutterstock -
hiedelem szokások népszokás hagyomány Szent Iván-éj ünnepek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Június 21-e a csillagászati nyár kezdete, az északi féltekén az év leghosszabb napja és egyben ez az este a legrövidebb éjszaka is, amely számos hiedelmet rejt magában...

Pogány rituálé vagy keresztény ünnep?

A nyári napforduló mindig is nagy jelentőséggel bírt az emberiség számára. Ekkorra fejeződtek be a tavaszi mezőgazdasági munkák és megkezdődött a nyár.

Már a pogány időszakban is számon tartották és több népszokás is kötődött hozzá:

ezen a napon ünnepelték az Ég és a Föld nászát, a Fényt, de ilyenkor lehetett leginkább tetten érni az olyan mitikus lényeket is, mint a tündérek vagy a manók. A tűzgyújtás szintén szorosan kapcsolódott a napfordulóhoz, ez világította be a sötétséget, még jobban elnyújtva a leghosszabb nappalt.
Olyannyira erősnek bizonyult a napforduló emberekre gyakorolt hatása, hogy az egyház kénytelen volt keresztényiesíteni és beolvasztani saját történetei közé, így lett a nyári napforduló Szent Iván, azaz Keresztelő Szent János ünnepe. Bár ez utóbbi valójában június 24-re esik, a két ünnep összemosódott, mivel korábban a napfordulót is 24-én tartották.

A tűzgyújtás szorosan kapcsolódott a napfordulóhoz, ez világította be a sötétséget, még jobban elnyújtva a leghosszabb nappalt Forrás: Shutterstock


Hiedelmek

A Szent Iván éjjelén gyújtott tűz mágikus ereje

a kereszténység előretörésével sem halványult el. Úgy tartották, hogy ha a szerelmesek ezen az éjjelen átugrották kézen fogva a máglyát, akkor örökre együtt maradtak. A tűz maradványaiból védő amulettet készítettek, amely oltalmazott a gonosztól, de tűzvész és villámcsapás ellen is védett, hamuja pedig a termőföldre szórva távol tartotta a kártevőket. Egyes vidékeken almát sütöttek a tűzben és a gyerekeknek adták, mert úgy hitték, hogy ettől elkerüli őket a betegség. De ekkor gyűjtötték a gyógyfüveket is és a jövendőmondás sem volt ritka ezen az éjjelen.

Bár a napforduló és a tűzgyújtás hagyománya az utóbbi száz évben lassan kezdett elkopni, manapság újra feléledni látszik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.