Kelet varázsa: ilyen egy tradicionális indiai esküvő

esküvő kultúra tradíció magazin India
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hennafestéssel tarkított lánybúcsú, lóháton érkező vőlegény, a szűz lány felajánlása – csak néhány érdekesség egy indiai házasságkötésről. Keleten ugyanis egy esküvő nem egészen úgy zajlik, ahogy nálunk. Egészen meglepő és gyönyörű hagyományaik vannak az indiaiaknak két élet összekötésének megünneplésére.

Manapság még mindig sok az elrendezett házasság Indiában, de szerencsére a szülők már nyitottabbak, és gyakran elfogadják gyerekük választottját. Sőt már megengedett, a különböző kasztok közötti egybekelés is.

Amennyiben Indiában egy elrendezett frigyre kerül sor, a kiválasztás úgy történik, hogy csak a szülők találkoznak, és ők vitatják meg, hogy a fiatalok összeillenének-e. Képet mutatnak a fiúnak a választottról, majd elmennek vendégségbe a lányos házba. Itt megbeszélik a fontosabb dolgokat, és a fiatalok is válthatnak néhány szót. Ezt követően a fiú szülei tudatják a döntést. Ám ezután a pár általában nem találkozik egészen az esküvőig.

Az előkészületek

Az indiai esküvők szépsége, hogy képesek összehozni a családot. Nem csak a nagy napra kell gondolni, hanem magára a szervezésre, azt ugyanis a rokonok és a barátok végzik. A dátum kiválasztása nem hasraütés-szerűen történik, vagy aszerint, hogy mikor szabad a kiválasztott helyszín – ahogy nálunk - hanem komoly asztrológiai számítás előzi meg. Ráadásul nem is egy napról van szó, hiszen a menyegző napokon át tart. Szinte minden ismerőst illik meghívni így akár 1000 fős is lehet a lakodalom.

Az előkészületek már 15 nappal korábban kezdődnek, ilyenkor ugyanis a közeli hozzátartozók komoly vallási szertartásokon vesznek részt. De több ceremónia is megelőzi a tényleges házasságkötést.

Kelet varázsa: ilyen egy tradicionális indiai esküvő Az indiai hindu bhakták megáldják a tulsi növényt a „Tulsi Vivaha” elnevezésű rituálén. Ezzel megkezdődik az éves házassági idényt Indiában. Forrás: AFP/Narinder Nanu

A lánybúcsú

A fő esküvői nap előtti estén a menyasszony részt vesz egy rituális tisztálkodáson, ezután a család női tagjai a tradícióknak megfelelően hennafestést készítenek a kéz- és a lábfejére, ezzel védik őt a negatív erőktől, a homlokukat sárga színűre festik, ami a hűséget jelképezi. Tánccal, énekekkel szórakoztatják egymást, ez gyakorlatilag a lánybúcsúnak felel meg.

A család női tagjai hennafestést készítenek a menyasszony kéz- és a lábfejére Forrás: Sputnik via AFP/Alexei Danichev

A nagy nap

A menyasszony az esküvő napján nem fehérbe öltözik, hanem piros vagy rózsaszín szárit visel, ami a szenvedélyt, a szerelmet és a felkelő napot is szimbolizálja. Ezen kívül, ami a viselet jellegzetességét adja, az a rendkívül sok ékszer, gyémántokkal és egyéb drágakövekkel tarkítva, amit a család évekig gyűjt a nagy napra. A vőlegény fehér vagy valamilyen világos színű ruhát és turbánt vesz fel.

Maga a tényleges házasságkötés általában a menyasszony otthonában történik, ahová természetesen nem jön el az összes vendég. Egy kis oltárt állítanak fel a házban, a vőlegény itt várja az arát, akit egy falapon hoznak elé. Hétszer kerülik meg az oltárt mielőtt leteszik. De egyes hagyományok szerint a férjjelölt jön a lányhoz méghozzá lóháton.

Az indiai vőlegény és hozzátartózói megérkeznek a menyasszony otthonához Forrás: The Times of India via AFP/Robert Maria Clement

A szűz lány felajánlása

A vőlegény a szertartás során piros pontot fest párja homlokára, ezzel is jelképezve, hogy asszony lett belőle. Ezután a pár nyakára virágfüzér kerül, amit megcserélnek mialatt a násznép imádkozik.
A Kanya Daan („szűz lány felajánlása") szertartás során a menyasszonynak, akárcsak egy istennőnek áldozatokat mutatnak be. Majd a lány szülei tisztelegnek a vőlegény előtt, ennek jelképe, hogy az apa megérinti a lábfejét, majd felajánlja gyerekét a férfinak, aki pedig ígéretet tesz arra, hogy jól bánik majd vele.

A pár megfogja egymás kezét, a pap vizet csepegtet rá és virágfüzérrel összeköti. Ezt követi a Saptapadi, ami az egyik legjelentősebb ceremónia. Ennek során a vőlegény átkarolja hátulról az arát, majd így hétszer megkerülik az oltáron lévő szent tüzet. Majd jön a fogadalom, amely után már hivatalosan is házastársak lesznek. A pap szerepe náluk nem az, hogy összeadja a párt, azt ugyanis ők maguk teszik meg, hanem csak segíti őket.

A ceremónia alatt a pár nyakára virágfüzér kerül Forrás: AFP/Sam Panthaky

Egy indiai esküvőn nagy jelentősége van a rokonokkal való fotózodásnak, ami akár órákig is eltarthat.
A hindu szertartáson nincs hitvesi csók, sőt a párnak csak a meghatározott kereteken belül szabad egyáltalán egymáshoz érnie. Ezt követi a vacsora és a további mulatozás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.