Gyász: elhunyt a világhírű operaénekes

Forrás: Shutterstock -
Biserka Cvejic operaénekes gyász
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életének 98. évében elhunyt Biserka Cvejic horvát származású szerb mezzoszoprán, az egykori Jugoszlávia és a világ nagy operaházainak ünnepelt csillaga.

A Belgrádi Opera, a Bécsi Állami Opera és a New York-i Metropolitan Opera egykori magánénekesnője csütörtökön halt meg Belgrádban.

Cvejic a dalmáciai Jesenicében született 1923. november 5-én. 1950-ben debütált Belgrádban a Rigoletto Maddalenájaként, 1960-tól a Bécsi Állami Operában énekelt, 1961-től a Metropolitanben is rendszeresen fellépett, de vendégszerepelt a világ más nagy operaházaiban, így a milánói Scalában is.
A Bécsi Állami Operában 1959 és 1978 között 372 alkalommal lépett fel 25 különböző szerepben. Budapesten 1965 áprilisában Delila szerepét énekelte Camille Saint-Saëns Sámson és Delila című operájában az Erkel Színházban.

98 éves korában meghalt Biserka Cvejic, a világhírű horvát származású szerb mezzoszoprán. Forrás: www.opera.hr


Sötét tónusú althangja egyaránt sikert aratott az olasz és a német repertoárban, egyformán kiemelkedő volt Amneris, Carmen, Marcellina vagy Brangäne szerepében. A világ operaszínpadain összesen 77 szerepet énekelt 1800 előadásban.

Biserka Cvejic 1978-tól a belgrádi és az újvidéki zeneakadémián tanított, egyik leghíresebb tanítványa Zeljko Lucic szerb bariton. A színpadtól 1990-ben búcsúzott el végleg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.