1848-49-es szabadságharc 1848-as forradalom magazin kokárda
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kokárdáról valószínűleg minden magyarnak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jut az eszébe, hiszen ez a legfőbb alkalom, amikor viselni szoktuk a nemzeti színű szalagrózsát. De tudjuk-e, honnan ered, miért van „elrontva" vagy mely országokkal hordunk ugyanolyan szalagcsillagot?
  1. Az első kokárdaábrázolások a 18. századból valók, méghozzá angol és francia festményeken jelentek meg.
  2. A kokárda eredetileg színes szalagból készült, rózsát utánzó ruhadísz volt, amelyet a főúri körökben hordtak.
  3. Szimbólumként a francia forradalom idején kezdték használni, méghozzá a kalapokra tűzve. Aki ezt viselte, azt jelezte vele, hogy szimpatizál a polgári törekvésekkel.
    Szimbólumként a francia forradalom idején kezdték használni, méghozzá a kalapokra tűzve Forrás: AFP
  4. A kokárda szó francia eredetű, jelentése kakastaréj.
  5. A kokárdát szalagrózsának, szalagcsillagnak vagy bokrétának is szokták nevezni.
  6. A kokárdának több megjelenési formája is ismert: sima kör alakú kokárda, szalagos vagy pántlikás kokárda, amelynek az alján két kis szalag lóg és az ún. szalaghal, amely voltaképpen egy sima meghajlított, nemzeti színű szalagcsík.
    A kokárdának több megjelenési formája is ismert Forrás: Shutterstock
  7. A magyar kokárda színeinek – piros-fehér-zöld – együttes használata Mátyás uralkodása óta elterjedt.
  8. Az első magyar nemzeti trikolór kokárdát állítólag Szendrey Júlia varrta Petőfinek, amelyet ezután a szíve felett, a kabátja hajtókájára tűzött.
  9. Többen is vitatkoznak a mai napig arról, hogy melyik kokárda az igazi: a belül piros, középen fehér, kívül zöld vagy a belül zöld, középen fehér, kívül piros?
    Az első magyar nemzeti trikolór kokárdát állítólag Szendrey Júlia varrta Petőfinek Forrás: Shutterstock
  10. Egyes vélemények szerint Szendrey Júlia elrontotta az általa készített kokárdát, mivel ennél a típusnál a zöld szín volt belül, ami a színolvasás szabályai szerint a zöld-fehér-piros (olasz) trikolórra utal, nem pedig a piros-fehér-zöldre.
  11. A szabadságharc leverését követően egészen az 1867-es kiegyezésig tiltott jelképnek számított a kokárda és a viselését nem engedélyezték.
  12. A magyar kokárda manapság is inkább belül zöld és kívül piros, ahogyan azt Szendrey Júlia egykor megalkotta – bár az ellenkezőjére is akad példa.
  13. A mi kokárdánkkal megegyező az olasz szalagrózsa és a mexikói – belül zöld, kívül piros -, de ha a másik verziót vesszük alapul, azaz a belül piros, kívül zöld verziót, akkor az iránival azonos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.