75 éves lett a leghitelesebb James Bond - 15 érdekesség Timothy Daltonról

James Bond Timothy Dalton
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vándormutatványosok leszármazottja, nem csak megjelenésre arisztokratikus alkat, ő gyújtott rá utoljára James Bondként, és a 007-eshez a magánéletében is hasonlít. Mindezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 75. születésnapját ünneplő Timothy Dalton kapcsán.

1. Timothy Peter Dalton néven született a walesi Colwyn Bay-ben 1946. március 21-én, egy ötgyermekes család legidősebb fiaként.

2. Az édesapja angol, az édesanyja amerikai (olasz és ír ősökkel). A családja már gyerekkorában Angliába költözött, így Dalton ott nőtt fel.

Timothy Dalton James Bondként és napjainkban Forrás: AFP, Getty Images

3. Kiskora óta érdekelte a színjátszás, amiben az is szerepet játszhatott, hogy mindkét nagyapja vándormutatványosként tevékenykedett korábban. De csak 16 évesen, egy Macbeth-előadást látva döntötte el végleg, hogy színész akar lenni.

4. A tanulmányait többek között a brit színjátszás legnevesebb iskolája, a Royal Academy of Dramatic Art diákjaként végezte, és klasszikus művek (főleg Shakespeare-drámák) színpadi szerepei éppúgy végigkísérték a pályáját, mint a filmes munkák.

5. Élete első filmszerepét Az oroszlán télen című történelmi moziban játszotta, II. Fülöp francia királyt alakítva. Sőt, a karrierje első négy filmjéből háromban játszotta kosztümbe bújva, lóháton, karddal a kezében valamilyen uralkodói család tagját.

6. Számos előjele volt annak, hogy egyszer James Bond lesz belőle. Már 1969-ben és 1980-ban is felmerült a neve 007-es ügynökként, de előbbi esetben még túl fiatalnak gondolta magát hozzá, utóbb pedig nem tetszett neki az a könnyed, humoros hangvétel, ami akkoriban a szériát jellemezte. De amikor a Charlie angyalai tévésorozat egyik 19979-es epizódjában szerepelt, akkor is egy úgy jellemezték a karakterét, hogy „olyan, mint James Bond".

7. Végül két filmben játszotta el a 007-es ügynököt. A Halálos rémületben (1987) és A magányos ügynök (1989) nem tartoznak a széria legsikeresebb darabjai közé, ugyanakkor Dalton ridegebb, szárazabb Bondja áll a legközelebb ahhoz, amilyennek Ian Fleming a regényeiben megteremtette a figurát.

8. Ő az utolsó James Bond, aki rágyújtott a filmvásznon.

9. Ő az egyetlen a James Bondot játszó színészek közül, aki sohasem házasodott meg. Két hosszú kapcsolatban volt életében: 1971 és 1986 között a színésznő Vanessa Redgrave-el (akivel a Mária, a skótok királynője és a Hová tűnt Agatha Christie című filmekben együtt is játszottak), 1995 és 2003 között pedig a zenész Oksana Grigorievával.

11. Utóbbi kapcsolatból született az egyetlen gyermeke, Alexander 1997-ben.

12. A hobbijai közé a tengeri horgászat, az olvasás, a jazz, az opera, a régiségek és műkincsek gyűjtése tartoznak.

13. 185 centijével ő a legmagasabb az összes James Bond közül.

14. A Manchester City futballcsapatának szurkolója évtizedek óta, rendszeresen látható is a csapat hazai meccsein a stadionban.

15. Az utóbbi években főként két tévésorozatban, a Londoni rémtörténetekben és a Doom Patrolban láthatták őt a nézők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.