40 éves lett a Star Wars sztárja - 15 érdekesség Hayden Christensenről

Forrás: WireImage/James Devaney -
Star Wars érdekesség Hayden Christensen magazin születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A svéd származása jól jött a Skywalker családban. John McEnroe miatta játszott újra egy labdamenetet. Az apja egy forgatási lesifotóból jött rá, hogy dohányzik. Hamarosan újra láthatjuk őt karrierje leghíresebb szerepében. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 40. születésnapját ünneplő Hayden Christensen kapcsán.

1.

A kanadai Vancouver városában született 1981. április 19-én egy szövegíró anyuka és egy programozó apuka gyermekeként.

2.

A vezetékneve dán eredetű, ezen kívül apai oldalról még némi angol vér is csörgedezik az ereiben. Az édesanyja félig olasz, félig svéd.

Hayden Christensen a kanadai Vancouver városában született 1981. április 19-én Forrás: WireImage/James Devaney

3.

A svéd vonal azért is érdekes, mert a Star Wars-filmekben az anyját, Shmi Skywalkert játszó Pernilla August, és a fiát, Luke Skywalkert játszó Mark Hamill is svéd származású. Úgy tűnik, George Lucas a svéd génekben látta meg az Erőt.

4.

Iskolás korában versenyszerűen jégkorongozott és teniszezett, a Canadian Open tenisztornán pedig labdaszedő fiúként dolgozott. Egy alkalommal a nagy John McEnroe meccsének egyik labdamenetét miatta kellett újrajátszani, ugyanis kimozdult a helyéről.

Hayden Christensen 2019-ben Forrás: Getty Images/2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved. For editorial news use only./Handout

5.

Három testvére van, és mindhárom próbálkozott színészi karrierrel, ha nem is akkora sikerrel, mint Hayden. Őt úgy fedezték fel, hogy a nővére nem tudta kire bízni, amikor elment egy színészügynökkel találkozni, ezért aztán magával vitte a kisöcsit, és az ügynök neki is szerződést ajánlott.

6.

Az első szerepét egy gabonapelyhet hirdető tévés reklámfilmben játszotta.

7.

Kamaszkorától kezdve egyre több komoly tévésorozatban kapott fontos drámai szerepeket. Az áttörést a karrierjében az Erdei iskola című széria hozta el, amiben egy mostohaanyja szexuális zaklatása elől a drogokba menekülő tinifiút alakított.

8.

A karrierje legtöbb szakmai elismerését hozó szerepét még azelőtt játszotta el, hogy igazán híressé vált volna. Az élet háza (más fordításban Az élet egy ház) című 2001-es filmben szintén zűrös tinédzsert játszott, és az alakításáért Golden Globe-ra is jelölték számos egyéb díj mellett.

9.

Egy évvel később viszont már az egész világ megismerte a nevét, hiszen ő játszhatta el a Star Wars-előzménytrilógiában a Darth Vader-ré átalakuló Anakin Skywalkert. A kultikus figura szerepéért vívott versenyben mintegy 400 másik színészt, köztük például Leonardo DiCapriót győzött le, és George Lucas végül azért választotta őt, mert Natalie Portman-nel különösen jól működtek együtt a próbafelvételek során.

10.

A forgatáson a nevezetes fénykardokkal történő első találkozása ugyanúgy alakult, mint a mesterét, Obi-Wan Kenobit játszó Ewan McGregoré: mindketten megégették magukat az elemekkel telepakolt kellékfegyverekkel.

11.

Az édesapja egy bulvárlapban leközölt, Star Wars-forgatásról készült lesifotó révén jött rá, hogy a fia dohányzik. A színész szerint nagyot csalódott benne.

12.

A Jedi visszatér 2004-es DVD-kiadása idején a tudta nélkül cserélte ki George Lucas őrá az eredetileg ott szereplő Sebastian Shawt abban a nevezetes jelenetben, amikor megjelenik Anakin Skywalker immár békés szelleme. A rajongók kiakadtak, de Lucas ragaszkodott hozzá, hogy ily módon is összeillessze a két filmtrilógiát, és azóta is Christensen látható ott minden kiadásban.

13.

Amikor épp nem forgat, szeret távol maradni a nyüzsgéstől és Hollywoodtól, inkább a családjával és a barátaival tölti az idejét a kanadai vidéki birtokán. A hobbija a zenélés, főleg blues és jazz műfajokban, és zongorán játszva.

14.

A Hipervándor forgatásán jött össze a filmbeli szerelmét játszó Rachel Bilsonnal, akivel ezután tíz évig egy párt alkottak. Egy közös gyermekük született, és 2017-ben váltak szét az útjaik.

15.

Hamarosan újra látható lesz a karrierje leghíresebb szerepében, hiszen az épp forgatás alatt álló Obi-Wan Kenobi sorozatban ismét magára ölti Darth Vader sisakját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.