A pandémia alatt még azok is rászoktak a sorozatokra, akik korábban el sem tudták volna képzelni, hogy több évadon keresztül nézzenek egy történetet. Így pedig előkerültek régebbi, vagy épp klasszikusnak nevezhető alkotások is.

A sorozatok virágkorukat élik, de nem szabad megfeledkeznünk azokról sem, amik nem a streaming szolgáltatók felületeire készültek, hanem a televízió képernyője elé kötöttek le minket estéről, estére. Most összeszedtük azokat, melyek szerintünk egytől egyig nagyszerűek, bár témájukat és tematikájukat nézve is különböznek egymástól.

Teszteld a tudásod, és töltsd ki a kvízünket!

 

 

Trónok harca
A filmesek egy ideig követték a George R. R. Martin könyveiben szereplő történet szálakat – melyek közül csak az első kötet címe volt Trónok harca -, de a sorozat utolsó fejezetére saját véget álmodtak meg. Ezzel pedig rengeteg rajongó haragját vívták ki, akik nagyot csalódtak. Azt azonban nem lehet elvitatni, hogy a Trónok harca elképesztő világsikert aratott, méghozzá fantasy műfajban, amire korábban nem igazán volt példa.

Breaking Bad
A magyarul Totál szívás címet viselő alkotás nyitotta meg 13 évvel ezelőtt a tévés sorozatok új korszakát. Igényessége, cselekménye egyaránt olyan szintre emelte a többrészes történetmesélést, ami az emberek figyelmét újra a sorozatok felé irányította.

Stranger Things
Villámsebességgel szippantotta be a fiatalabb és az idősebb korosztályt egyaránt a kisvárosi furcsa dolgok, mely a horror rajongók számára igen ismerős atmoszférával rendelkezik. Ez nem véletlen, hiszen az alkotó páros, a Duffer testvérek sokat merítettek Stephen King alkotásaiból. Jelenleg a negyedik és előreláthatóan az utolsó évadot várjuk.

Doktor House
Valahogy a kórházas sorozatokat nem lehet megunni, de kevés az olyan, amiben egyensúlyba kerül a szakmabeli és magánéleti szál. A Doktor House ráadásul húzott egy merészet, és főszereplőnek egy igazi unszimpatikus, mégis fura mód szerethető karaktert jelölt ki, amivel kitűnik a többi hasonló sorozat közül.

Maffiózók
Tony Soprano nevét még az is ismeri, aki egyetlen epizódot sem látott a valaha volt legsikeresebb maffia-sorozatból. Miért lehetett ennyire népszerű a 6 évadot és összesen 86 részt megélt Maffiózók? Erre nehéz lenne egy mondatban válaszolni, de talán az emberközeli hozzáállás, a maffia-család-üzlet hármasának tökéletes vegyítése miatt.

South Park
Itthon 21 éve kapjuk a rajzolt eszementséget, ami mindig feldolgozza a világszinten történt eseményeket, élethelyzeteket, problémákat. A South Park kultikus sorozat, ami nem fél a humor sötétebb oldalával mesélni.

Hannibal
Dr. Hannibal Lecter kapott saját filmet, előzmény történetet, de igazán ebben a 3 évados sorozatban ismerhettük meg, ki is ő valójában. Abszolút lebilincselő alkotás, melyet Mads Mikkelsen alakítása tett tökéletessé.

CSI: Miami helyszínelők
A klasszikus CSI sorozat egy másik ágát képviselő darab nehezen nevezhető életszerűnek, hiszen a helyszínelők itt egyben nyomozók is, és talán túl empatikusak, ami nem szerencsés az ő szakmájukban. Mégis imádtuk, ahogy Horatio Caine hadnagy kissé lecsúsztatta a napszemüvegét, és hideg nyugalommal közölte, hogy elkapták a gyilkost.

Vészhelyzet
A magyar tévénézők az ER című sorozattal szembesültek először a kórház véres valóságával, amikor az orvosok nem csupán a folyosókon társalogtak, hanem bizony fásultak, fáradtak, motiválatlanok is voltak. Talán ez hozta meg azt a fajta sikert, ami miatt a mai napig aktuálisnak érezzük.