Könnyeket csalnak a szemünkbe, mosolyt varázsolnak az arcunkra: íme, a filmvászon legvarázslatosabb nagymamái

Titanic Neveletlen hercegnő Coco (film) Szamárköhögés Mamma Mia! Sose hagyjuk ABBA
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Június közepétől játsszák a hazai mozik a Minari – A családom története című filmet, amiben egy koreai bevándorlócsalád keresi az amerikai álmot, köztük egy olyan nagymamával, akinek eljátszása Oscar-díjat ért. Ebből az alkalomból pedig nem tehettünk mást, mint listára gyűjtöttük a többi kedvenc filmes nagymamánkat is.

Szamárköhögés

Az 1956-os forradalom idején játszódó filmben egy nagyobbacska család marad összezárva egy picike pesti lakásban, miközben kint tombol a történelem, és ebben a családban a nemrég elhunyt, örökké fantasztikus Törőcsik Mari a nagymama. Amikor pedig a nyugaton élő rokonoknak kódokkal próbálják meg elmesélni a telefonban, mi is történik idehaza, azt sosem feledjük.

Titanic

Ha a Titanciról és Rose-ról van szó, akkor persze mindenki elsősorban Kate Winsletre gondol, de bizony ott van a film nem kevésbé megható kerettörténete is, amiben Rose immár nagymamaként, Gloria Stuart emlékezetes alakításában keresi fel élete szerelmének helyszínét. És meséli el azt nekünk, a filmtörténet egyik legemlékezetesebb románcát megteremtve – közben pedig el is búcsúzva.

Neveletlen hercegnő-filmek

Julie Andrews nem csak Mary Poppinsként, de Clarisse Renaldi királynőként is tündökölt a filmvásznon, és ugyanúgy rakoncátlan kölykökből faragott valaki mást, mindenki megelégedésére. Jelen esetben a sosem látott, amerikai tinilány unokájából, akinek történetesen át kéne vennie idővel a trónt a királyságban.

Coco

Coco mama nem is csak nagymama, hanem már dédmama is, a mexikói család legidősebb tagja, akinek az édesapjára már csak ő emlékszik egyedül – egészen addig, míg a rakoncátlan kisunokája egy csíny révén látogatást nem tesz a holtak birodalmába, ahonnan sok-sok kalanddal gazdagabban, és egy olyan dal birtokában tér vissza, ami Coco mama számára is oly sokat jelent. Mi pedig csak a könnyeinket törölgetjük a nézőtéren a saját nagymamáinkra gondolva.

Mamma Mia! Sose hagyjuk abba

Egy világsikert hozó anya-lánya sztoriba mi kellhet még a második részbe? Hát egy újabb generáció a családból, és mivel hangsúlyosan női történetről van szó, ez csakis a nagymama lehet. És mivel egy csillogó-villogó, életörömmel és fülbemászó dallamokkal teli glamúros musicalről van szó, ez a nagyi csakis a cseppet sem mamás Cher lehet!

A búcsú

A tavalyelőtti év egyik legüdébb mozis színfoltját jelentette ez az amerikai-kínai film, amiben a népes, és két országban élő család megtudja, hogy a nagyi halálos beteg – épp csak neki magának nem mondják el. Szerveznek viszont egy kamu esküvőt, hogy ebből az alkalomból mindenki utoljára találkozhasson vele. Hogy pedig ezt illő dolog-e így intézni, arról erősen megoszlanak a véleményeik, nem függetlenül attól, hol is élnek. De abban nem, hogy a nagyihoz milyen szeretet fűzi őket.

Minari – A családom története

A koreai színésznő Yuh-Jung Youn számára Oscar-díjat ért a nagy története, aki az óhazából költözik át Amerikába a lányáékhoz, és aki eleinte mindenkit inkább az őrületbe kerget, mint hogy segítséget jelentene. Aztán idővel összecsiszolódik a bolondos nagyi és az amerikai álmot kergető család, ahogyan a koreai növények is megtalálják a helyüket az amerikai termőföldben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.