Ölelkező szerelmespár több, mint 1600 éves síremlékét tárták fel Kínában: öngyilkosságot követhettek el

Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency All Rights Reserved/Xinhua -
Kína szerelmespár csontok öngyilkosság sír
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több, mint 1600 éves, az északi Vej-dinasztia (386-534) idejéből származó síremlék feltárásáról számoltak be a kínai Csilin Egyetem által közzétett tanulmányban, amely szerint a sírban egy egymást átölelő szerelmespár nyugszik. A sírt 2020-ban tárták fel az észak-kínai Sanhszi tartománybeli Datongban.

A pár egy koporsóban feküdt. A férfi karjaival átölelte a nő derekát, míg a nő a férfi mellkasához simult, fejét a férfi vállára hajtva. A kutatók egy ezüstgyűrűt is találtak a nő bal kezének gyűrűsujján.
A csontvázelemzés a férfi jobb karján egy súlyos, nem gyógyult törést talált, míg a nő csontjai egészségesnek tűntek. A kutatók szerint a jelek arra utalnak, hogy mindketten öngyilkosságot követhettek el.

Bár korábban már több, az északi Vej-dinasztia idejéből származó, ölelkező párt őrző sírt fedeztek fel Kínában, a kutatócsoport szerint a jó állapotban fennmaradt régészeti lelet meglehetősen ritka. Ezek a leletek azonban segítenek abban, hogy többet tudjunk meg az emberi élet és halál társadalmi megítéléséről és a szerelemhez való hozzáállásról abban a dinasztiában, amikor a több etnikai csoport együttélése a pluralista etika felemelkedését és elterjedését táplálta - mondták a kutatók.

Ölelkező szerelmespár több mint 1600 éves síremlékét tárták fel Kínában Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency All Rights Reserved/Xinhua

Az ősi Datong régió az etnikumok kultúráinak nagy olvasztótégelye volt, ahol a vágyakozás és a szerelem kultusza virágzott. A sírban nyugvó nő gyűrűje elsősorban a szerelem vagy a házasság jeléül szolgált, nem pedig puszta díszítésként.

Az ölelkező szerelmesek sírjai több mint 6000 éves múltra tekintenek vissza világszerte. A Sanhsziben feltárt sírral kapcsolatos tanulmány, amelyen nemzetközi kutatócsoport dolgozott, az International Journal of Osteoarchaeology című folyóiratban jelent meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.