Napi 2000 dollárt keres egyetlen dalával – 10 érdekesség a 70 éves Stingről

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini -
The Police Sting
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
70. születésnapját ünnepli Sting, aki angol kikötői srácból lett a The Police világhírű énekese, majd szólókarrierje révén világsztár, és Anglia egyik leggazdagabb embere. A jeles alkalomból összegyűjtöttünk róla 10 olyan érdekességet, amit talán te sem tudtál róla.

Gordon az igazi neve.

Gordon Matthew Sumner néven született az angliai Wallsend városában egy fodrász anya és egy tejesember apa négy gyermekének legidősebbjeként. Gordon maga is rendszeresen segített édesapjának a kiszállításban kiskorában.

A művésznevét egy pulcsiról kapta.


A karrierje kezdetén mindig ugyanabban a ruhában lépett fel: egy fekete-sárga csíkos pulóverben, ezért pedig a zenésztársai méhecskéhez kezdték hasonlítani, innen pedig már csak egy lépés volt a Sting ('fullánk') becenév. Azóta senki sem hívja Gordonnak, a családtagjai sem.

Tanár és adóellenőr is volt.


Tanári végzettséggel rendelkezik, és egy darabig dolgozott is ebben a munkakörben a St Paul's First School nevű intézményben a Newcastle melletti Cramlingtonban. A profi zenésszé válása előtt buszvezetőként, építőmunkásként és adóhivatalnokként is melózott.

Sting mielőtt befutott volna zenészként több szakmában is kipróbálta magát Forrás: AFP/Bertrand Guay

Sétahajókon és sztriptízbárokban kezdte.


Nagy hatással volt rá az a kikötői világ, ami a szülővárosában és Newcastle-ben felnőve körülvette. Eleinte főleg sétahajókon és a kikötői sztriptízbárokban a lányok produkcióját kísérve zenélt, kezdetben csak esténként és hétvégenként, a polgári munkái mellett. (A Newcastle focicsapatának pedig máig óriási szurkolója és támogatója, klubhimnuszt is írt nekik.)

Eredetileg barna a haja.


Védjegyévé vált az évtizedek alatt az égnek álló szőke frizura, de eredetileg bizony barna a haja. A zenésztársaival akkor döntöttek a hajuk kiszőkítése mellett, amikor megalakították minden idők egyik legnagyobb hatású együttesét, a The Police-t, és a saját bevallása szerint úgy akartak kinézni, mint „punkzenészek egy rágógumireklámból". A zenei stílusuk is eredetileg a punk volt, csak később alakult át reggae-rockba/minimalista popba.

Napi 2000 dollárt keres a leghíresebb dalával.


Csak a jogdíjakból átlagosan napi 2000 dollár folyik be a számlájára a leghíresebb szerzeménye után. Ez az Every Breath You Take című dal, amit egy éjszaka közepén, az álmából hirtelen felébredve írt.

A felesége legjobb barátnője lett a második neje.


1976 és 1984 között a színésznő Frances Tomelty volt a felesége, két gyerekük született. A feleségét azonban megcsalta annak legjobb barátnőjével, a filmproducer Trudie Stylerrel, aki egy időben még a szomszédjukban is lakott. A házasság felbomlott, Sting pedig azóta is Trudie Stylerrel van együtt, közel negyven éve. Négy gyerekük született.

Jockey Ewing házában lakik.


Vagy legalábbis ott is. Övé ugyanis az a ház Malibuban, amit korábban Larry Hagman birtokolt a Dallasban való szereplése idején. Emellett fenntart egy lakás Londonban és egyet New Yorkban is, egy reneszánsz villát Toszkánában, a legtöbb időt pedig az angliai kastélyában tölti, ahol a saját stúdiójában veszi fel a dalait.

Békát is elneveztek róla.


Bár egy méh még stílusosabb lett volna, de az se akármi, hogy az ő nevét viseli egy kolumbiai őserdei békafaj, a Dendropsophus stingi. A tudósok a latin-amerikai őserdők védelmében kifejtett több évtizedes tevékenységét akarták így meghálálni.

Ma 70 éves a zenészlegenda, Sting Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Sporttal és szexszel tartja magát fiatalon.


A korához képest világéletében bámulatosan jó formában lévő énekes minden nap 5 mérföldet fut, és a jógára esküszik a teste fiatalon tartása érdekében. Nem mellesleg pedig a tantrikus szexre is...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.