Újabb legendás zenésszel lett szegényebb a világ: a kulturális minisztérium közölte a halálhírét

Forrás: Shutterstock -
gyász reggae Black Uhuru Garth Dennis
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt 72 éves korában szombaton Garth Dennis jamaicai reggae-zenész, a Black Uhuru zenekar alapító tagja - közölte a jamaicai kulturális minisztérium.

"Részvétem feleségének, a jamaicai zenészek közösségének, illetve a Black Uhuru, valamint a The Wailing Souls zenekarok volt és jelen tagjainak" - olvasható Olivia Grange tárcavezető közleményében.

A zenész Rudolph Dennis néven született Kingstonban 1949-ben, fiatal évei túlnyomó részét a jamaicai főváros Trench Town kerületében töltötte, amely a reggae és a rocksteady zene bölcsőjének számít. Itt barátkozott össze a reggae későbbi legendáival, Bob Marley, Peter Tosh és Bunny Livingston zenészekkel.

1972-ben alapította Don Carlosszal és Duckie Simpsonnal a Black Uhuru (Fekete Szabadság) nevű együttest, de miután az első lemezük kudarcot vallott, Dennis elhagyta a zenekart és a Wailing Souls reggae bandához csatlakozott. Az 1980-as években tért vissza a Black Uhuru együtteshez, amely elsőként nyert Grammy-díjat reggae kategóriában 1985-ben Anthem című albumjáért. A zenekart pályafutása során még hétszer jelölték erre az elismerésre.

A Rolling Stone magazin a Black Uhuru Red (Piros) című albumját felvette az 1980-as évek száz legjobb alkotását felsoroló listájára.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.