Az ókorban más elképzelései voltak az orvosoknak a gyógyításról, mint manapság, módszereik olykor viccesnek, máskor félelmetesnek, de mindenképpen megdöbbentőnek tűnhetnek. Lássuk hát a szakszerű leírást a gyógyítás mesterségéről, avagy hogyan diagnosztizáljunk betegséget, és hogyan állapítsuk meg a prognózist?

Az első és legfontosabb szabály: sosem nyúlunk a beteghez csupasz kézzel! Mindenki tudja, hogy rengeteg fertőzésnek van kitéve, ha óvatlanul közelít meg egy beteget. A mai orvosok fertőtlenítőszereket, kesztyűt, arcmaszkot és egyéb segédeszközöket használnak. Az ókoriaknak volt „jobb" ötletük:

Ne közelítsd meg a pácienst addig, amíg nem vetettél magadra védőbűbájt.Ha mindenki bűbáj hatása alá került, tehát minden „steril", jöhet a diagnózis!

Első körben megállapítjuk, mik a páciens tünetei. A láz például egy igen kegyetlen tünet, ami sosem jó, ha növekszik, persze az se, ha stagnál. Legjobb, ha csökken. De amennyiben növekszik, az az orvostudomány ókori állása szerint nagyon rossz hír, ugyanis
Ha a feje teteje folyamatosan forrósodik, akkor Nusku keze van a dologban.És az nem jó. Nusku bizony a tűz istene.Nagyon nehéz levinni a lázát valakinek, akit a tűz istene fűt. Azt gondolnánk, ennél nem lehet rosszabb. De bizony lehet! Vannak ugyanis Nuskunál jóval hatalmasabb istenek is, mint például Samas, a napisten. Ha ő gyötör, akkor nagy bajban vagy!

Samas, a mezopotámiai napistenForrás: Wikipedia


Ha a feje, a kezei és a lábai egyszerre remegnek, a gyomra folyamatosan hányingert kelt benne és minden, amit megeszik, azt a gyomra visszaküldi, akkor Samas keze van a dologban.
Azt már tudjuk, kik betegítik meg a szegény ókori embert, ugyanakkor azt is láthatjuk, hogy ezek a „tudományos" szövegek nem igazán írnak megoldást a kórságokra, illetve prognózissal sem szolgálnak. Ennek oka, hogy a mezopotámiai doktorok szerint, amennyiben egy isten okozza a bajt, azt az istent ki lehet engesztelni, és úgy talán megszabadítja a pácienst a nyavalyáitól. Egyebet tenni nem kell. 

Prognózist megállapítani inkább olyan esetekben volt szokás, amikor a betegséget más okozta.

Ha a fejétől kezdve mindenfelé remegnek az izmai, akkor nem fog felépülni.Hogy mitől remegnek az izmai, az teljesen mindegy. Meg fog halni, jobb is annyiban hagyni a dolgot.

Bár feljebb azt írtam, hogy ki lehet engesztelni az istent, ha ő okozza a betegséget, ám úgy tűnik, ez sem mindig egyértelmű. Vannak pillanatok az életben, amikor már egy isten kiengesztelése sem oldja meg az ember problémáját.
Ha megsérült a feje baloldalán, akkor Samas keze van a dologban; meg fog halni.

 Néha persze van segítség:
Ha a fején lévő erek párhuzamosan futnak és láthatóak és a szemhéjai elfoglaltak, akkor mosd meg őt. Ha továbbra is elfoglaltak maradnak, amennyiben egyik szobából a másikba mozgatod őt, fel fog épülni.
A lényeg, hogy mindig ügyelj a páciens hajának épségére. Ugyanis:

Ha a fején lévő haj könnyen kitéphető, akkor meg fog halni.És azzal senki sem jár jól.

Forrás: Getty Images/CM Dixon / Heritage Images

Nem mindegy az sem, hogy a páciens melyik oldalán tapasztalunk rendellenességet. Tudniillik általában a jobb az mindig jobb, a bal pedig balszerencsés. Így van ez a szemekkel is.
„Ha a jobb szeme forog és az állkapcsa rázkódik, akkor fel fog épülni. Ha a bal szeme forog és az állkapcsa rázkódik, akkor a betegsége nehéz lesz, de fel fog épülni."
Ugyanitt azt is megtudhatjuk, hogy „Ha a jobb mellbimbója vörös, élni fog. Ha a bal mellbimbója vörös, meg fog halni."

Azonban azt se felejtsük el, hogy

Ha a jobb farpofája fekete, akkor a betegsége nehéz lesz. Ha a bal farpofája fekete, az aggasztó. Ha mindkét farpofája fekete, akkor meg fog halni.
És bár már az elején leszögeztük, hogy a láz az rossz, azt azért nem árt tudni, hogy még mindig jobb, mint a kihűlés. Hiszen, 
„Ha az orra forró, fel fog épülni. Ha az orra hideg, meg fog halni."
Vannak az orvostudományban olyan esetek, amikor a doktorok a páciens tünetei alapján nem tudnak  diagnózist felállítani, így kezelni sem tudják a betegségét. Így volt ez az ókori Mezopotámiában is. Azonban ilyen esetekben is megeshet, hogy bár a tünetek nem utalnak orvosi, viszont utalhatnak szociális következményekre. Ilyen például az, amikor fogászati kérdésekben kell diagnózist megállapítani:

„Ha a fogai összegyűltek (azaz sűrűn állnak egymás mellett - a szerk.), akkor meg fog halni; ha a fogai szétszóródtak (szünetek vannak közöttük - a szerk.), akkor a háznépe is szét fog szóródni."

Hiába, a legjobb, ha odafigyel az ember a fogsorára...is.  Ha pedig férfi, akkor a férfiasságára sem árt vigyáznia!
„Ha megsérült a nyakán és a férfiassága odalett, akkor Istár keze van a dologban; meg fog halni."
Figyelem, itt a menthetetlenséghez mindkét feltételnek meg kellett felelni: nyaksérülés és férfiasság! Szóval a férfiak jobban jártak, ha nem voltak tiszteletlenek Istárral szemben

Tanulság?

Ha valamilyen úton-módon az ókori Mezopotámiában találnád magad, ne kekeckedj az istenekkel, és ha mindenképpen meg kell sérülnöd valahol, próbálj meg inkább a jobboldaladon! Az orrodat mindig tartsd melegen, és óvakodj a nyaksérülésektől, ha éppen nincs férfiasságod! És mindenképpen próbáld meg az ereket a fejeden nem párhuzamosan futtatni, miközben lefoglalod a szemhéjaidat! A farpofáidat pedig mindig tartsd színtelen állapotban. Így talán túlélheted az ókort.