Így gyógyítottak az ókorban - Gyorstalpaló a mezopotámiai orvosláshoz, kezdőknek

Forrás: Getty Images/CM Dixon / Heritage Images -
gyógyítás orvoslás Mezopotámia ókor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ókorban más elképzelései voltak az orvosoknak a gyógyításról, mint manapság, módszereik olykor viccesnek, máskor félelmetesnek, de mindenképpen megdöbbentőnek tűnhetnek. Lássuk hát a szakszerű leírást a gyógyítás mesterségéről, avagy hogyan diagnosztizáljunk betegséget, és hogyan állapítsuk meg a prognózist?

Az első és legfontosabb szabály: sosem nyúlunk a beteghez csupasz kézzel! Mindenki tudja, hogy rengeteg fertőzésnek van kitéve, ha óvatlanul közelít meg egy beteget. A mai orvosok fertőtlenítőszereket, kesztyűt, arcmaszkot és egyéb segédeszközöket használnak. Az ókoriaknak volt „jobb" ötletük:

Samas, a mezopotámiai napisten Forrás: Wikipedia

Prognózist megállapítani inkább olyan esetekben volt szokás, amikor a betegséget más okozta.

Forrás: Getty Images/CM Dixon / Heritage Images

Nem mindegy az sem, hogy a páciens melyik oldalán tapasztalunk rendellenességet. Tudniillik általában a jobb az mindig jobb, a bal pedig balszerencsés. Így van ez a szemekkel is.

„Ha a jobb szeme forog és az állkapcsa rázkódik, akkor fel fog épülni. Ha a bal szeme forog és az állkapcsa rázkódik, akkor a betegsége nehéz lesz, de fel fog épülni."


Ugyanitt azt is megtudhatjuk, hogy „Ha a jobb mellbimbója vörös, élni fog. Ha a bal mellbimbója vörös, meg fog halni."

„Ha a fogai összegyűltek (azaz sűrűn állnak egymás mellett - a szerk.), akkor meg fog halni; ha a fogai szétszóródtak (szünetek vannak közöttük - a szerk.), akkor a háznépe is szét fog szóródni."

Hiába, a legjobb, ha odafigyel az ember a fogsorára...is. Ha pedig férfi, akkor a férfiasságára sem árt vigyáznia!

„Ha megsérült a nyakán és a férfiassága odalett, akkor Istár keze van a dologban; meg fog halni."


Figyelem, itt a menthetetlenséghez mindkét feltételnek meg kellett felelni: nyaksérülés és férfiasság! Szóval a férfiak jobban jártak, ha nem voltak tiszteletlenek Istárral szemben.

Tanulság?

Ha valamilyen úton-módon az ókori Mezopotámiában találnád magad, ne kekeckedj az istenekkel, és ha mindenképpen meg kell sérülnöd valahol, próbálj meg inkább a jobboldaladon! Az orrodat mindig tartsd melegen, és óvakodj a nyaksérülésektől, ha éppen nincs férfiasságod! És mindenképpen próbáld meg az ereket a fejeden nem párhuzamosan futtatni, miközben lefoglalod a szemhéjaidat! A farpofáidat pedig mindig tartsd színtelen állapotban. Így talán túlélheted az ókort.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.