Elkezdődött a 31. Művészetek Völgye Fesztivál: kihagyhatatlan programokkal várják az érdeklődőket

Forrás: Művészetek Völgye Fesztivál -
fesztivál Kapolcs Művészetek Völgye
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Július 22-én elindult a Művészetek Völgye Fesztivál, ahol július 31-ig 2000-nél is több programmal várják a fesztiválozókat Kapolcsra, Vigántpetendre és Taliándörögdre. A koncertek mellett színházi bemutatóval, a Mr. és Mrs. premierjével várják a nagyérdeműt, de a 10 nap alatt rengeteg színházi, újcirkuszi, kortárs irodalmi produkció, kézműves vásár, izgalmas beszélgetések, workshopok, kiállítások, bringatúrák, sőt terepfutó verseny is lesz az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján.

A Művészetek Völgyében mindenki megtalálhatja a saját ritmusát: a Panoráma Színpadon olyan előadók játszanak, mint az Aurevoir, a Bagossy Brothers Company, a Bohemian Betyars, a Blahalouisiana, a Carson Coma, a Csík zenekar, a Budapest Bár, az Anna and The Barbies, a Hiperkarma, az Elefánt, a Vad Fruttik, az Esti Kornél, a Margaret Island, a 30Y, Szabó Balázs Bandája; Dés László vendégeivel érkezik, a Parno Graszt pedig itt ünnepli 30. születésnapját.

A Kőbánya Udvarában játszik majd többek közt a Klasszik Lasszó, debütál a fesztiválon Tátrai Tibor új zenekara, a Godfather, a Jazztelen, a Platon Karataev, az Ivan & The Parazol, a Hősök, a Sorbonne Sexual, a Ruby Harlem, a Subtones, a Fran Palermo, a Middlemist Red, a Konyha és a Mattset is.

A Művészetek Völgyében emellett külön helyszínt kap a folk, a világzene, a jazz és a komolyzene is. A fesztiválon ismét megszólalnak a némafilmek is: a Némafilmhez filmzenét!, a Nemzeti Filmintézettel közös pályázat nyertesei a régi mozik hangulatát idézik meg négy estén keresztül a Filmio Pajta Mozgóban, ahol győztes zeneművüket adják majd elő élőben a vetítés alatt.

A magyar streetart egyik legismertebb művésze, Void is ott lesz a fesztiválon, aki Kapolcs Fő terén, a közönség előtt készíti el A város arca című monumentális alkotását július 23-án. Az elkészült alkotást az Országút Magazin és a Művészetek Völgye jótékonysági árverésre bocsátja a veszprémi Cholnoky Ferenc Kórház Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Centrum javára, ahol az összegből a kiságyakat szeretnének megújítani. A város arcára a fesztivál végéig lehet majd online licitálni.

Elkezdődött a Művészetek Völgye Fesztivál Forrás: Művészetek Völgye Fesztivál

Az első nap debütál a taliándörögdi Színház Színpadon a fesztivál saját darabja, a Mr. és Mrs., amely főszereplői Janza Kata és Szabó P. Szilveszter lesznek. A Színház Színpadra emellett minden nap más-más társulat bútorozik be, a 10 nap alatt láthatjuk többek közt az Art-Színtér, az Orlai Produkció és a Nézőművészeti Kft. darabjait is. A vigántpetendi hatalmas Cirque du Tókert is varázslatos előadások helyszíne lesz csillagos tetejével: itt lép fel a Recirquel újcirkusz-társulat, akik My Land c. előadásukkal érkeznek, a Duda Éva tánctársulat a Ramazurit hozza el a fesztiválra, Szlovéniából érkezik Andrej TomŠe zsonglőr és a Firebirds is látványos produkcióval, valamint minden nap workshopokkal készül a Völgyre. A Cirque du Tókert ad majd otthont a Danubia Zenekar és Oláh Ibolya koncertjének is, az Opera pedig a Háry Jánossal érkezik.

Természetesen idén is a Művészetek Völgyébe költözik a Momentán Társulat, irodalommal tölti meg a fesztivált a Kaláka Versudvar, a Poket Zsebkönyvek Udvara és a Petőfi Udvar, különféle művészeti előadásokkal, workshopokkal, beszélgetéssekkel készül a MANK Art Porta, a Diabelli, az Analóg Udvar, a Tarisznya Evangélikus Udvar, a LéleKzet Református Udvar, az Ősök Háza, a LEMangUria vagy éppen a Petendi Pajta. A Művészetek Zöldje helyszínen a látogatók a környezetvédelemről, a környezettudatos életről tanulhatnak. Hobo ezúttal is a Hobo Udvarban mindennap saját előadásokkal és beszélgetésekkel készül.

A Művészetek Völgye szervezői 0-99 éves korig mindenkire gondoltak a programok kitalálásakor, így a gyermekek számára is számos izgalmas programmal készültek. A Pest-Buda Udvarban interaktív játékok, gyerekkoncertek, bábelőadások, az Egyszülős Központ szervezésében mesedélután, illetve beszélgetések várják a családokat, a Kőbánya Udvarban „babakocsma" és interaktív zenés-mesés koncertek, a Kaláka Versudvarban mondókás móka és gyerekkoncertek, a Hagyományok Háza Folkudvarban népi játéktér szolgálja a családok szórakozását. A fesztiválra a belépés hat éven aluliak számára ingyenes, de a programfüzetben és a honlapon a Gyermekvölgy fül alatt található programok 14 éves korig 1500 Ft-os, kedvezményes jeggyel látogathatók. A gyerekek kísérőire is érvényes a kedvezményes belépőár, maximum két főig.

A fesztiválon ingyenes Csigabusz közlekedik a három település között, idén újdonságként pedig esténként Veszprémbe és Tapolcára is el lehet jutni az ingyenes járatokkal, így a látogatók ott is megszállhatnak és biztosítva van számukra a kényelmes hazajutás éjszaka is. A Művészetek Völgyébe a MÁV és a Volánbusz járataival 50% kedvezménnyel lehet eljutni.

A fesztivál idén 40 helyszínen, 2000-nél is több programmal várja a fesztiválozókat július 22. és 31. között. A programokat a www.muveszetekvolgye.hu oldalon vagy a Művészetek Völgye saját mobilapplikációjában lehet böngészni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.