Gyász: elhunyt a világhírű zeneszerző, akinek slágerét mindenki ismeri

Jorge Milchberg zeneszerző
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kilencvenhárom évesen elhunyt Jorge Milchberg argentin zeneszerző, az El Condor pasa című világsláger komponistája.

A lengyel szülőktől Argentínában született, de 1955 óta Franciaországban élő zenész és zeneszerző még a múlt szombaton halt meg Párizsban - jelentette be pénteken este a párizsi argentin nagykövetség.

A zongoraművész, de charangojátékosként világhírűvé vált zenész csaknem 60 éven át volt a tagja és művészeti vezetője a Los Incas nevű, az 1950-es években Párizsban alapított emblematikus andesi népzenei együttesnek - emeli ki a nagykövetség közleménye. A charango egy kis gitárra emlékeztető húros, pengetős hangszer, elsősorban Dél-Amerika andesi vidékein használt népi zeneszerszám.
Az El Condor pasa című latin-amerikai gyökerű műdalt az 1960-as években, Jorge Milchberg hangszerelésében vette fel a Los Incas, amelynek produkciójára Paul Simon is felfigyelt. A dal végül angol szöveggel, a Simon és Garfunkel New York-i duó előadásában, a Bridge Over Troubled Water című 1970-es album egyik számaként, If I Could címmel vált világsikerré.


A Milchberg-féle verzió a folk alapművévé vált, számtalan feldolgozást élt meg, és közrejátszott abban, hogy megélénkült az érdeklődés a latin-amerikai zene iránt. Az amerikai popduó a latin-amerikai folklórgyökerű műdallal aratta pályafutása egyik legnagyobb sikerét. A Los Incas honlapja a világzene úttörőjeként méltatja egykori tagját és vezetőjét. Az El Cóndor Pasa eredetileg egy perui zarzuela egyik zenéje, amelyet Daniel Alomía Robles az Andok lakóinak népzenéje alapján írt 1913-ban.

A dal az egyik legismertebb perui eredetű zenedarab, becslések szerint világszerte több mint 4000 dallamváltozata és háromszáznál is több szövegváltozata ismert. 2004-ben Peru a dalt nemzeti öröksége részének nyilvánította.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.