Huszonöt év után újra Magyarországon koncertezik minden idők leghíresebb metálzenekara

Pantera koncert Budapest
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Utolsó budapesti koncertje után 25 évvel az amerikai Pantera újra fellép a magyar fővárosban. Minden idők egyik legfontosabb metálzenekara 2023. május 30-án a Barba Negrában játszik.

Az idén nyáron csaknem húsz év szünet után újjáalakult csapat hamarosan induló amerikai turnéja után jövő tavasztól koncertezik ismét Európában is - közölte a szervező Live Nation.

Az 1981-ben alakult Pantera 2003-ig kilenc stúdióalbumot készített és a heavy (groove/thrash) metál egyik legnagyobb hatású, újító zenekara volt. Négy lemezük (Cowboys from Hell - 1990; Vulgar Display of Power - 1992; Far Beyond Driven - 1994; The Great Southern Trendkill - 1996) az Egyesült Államokban platinalemez lett, az utolsó anyag, a Reinventing the Steel 2000-ben jelent meg. A csapathoz olyan ismert dalok fűződtek, mint a Cemetery Gates, a Walk, az I'm Broken vagy a Drag the Waters.

A Pantera klasszikus felállásából a kivételes tehetségű gitáros, Dimebag Darrell 2004-ben hunyt el, miután egy columbus-i koncertjén a színpadon agyonlőtte egy néző. Vinnie Paul dobos 2018-ban halt meg, és a frontember Phil Anselmót is kis híján elvitte a heroin 1996-ban.
A most 54 éves Anselmo a Pantera után a Superjoint Ritual és a Down zenekarban dolgozott, majd a Philip H. Anselmo & The Illegalsszal két lemezt készített. Utóbbi csapattal 2019-ben a dunaújvárosi Rockmaraton fesztiválon is fellépett. Tavaly Rex Brownnal régi barátok bevonásával élesztették újjá a Panterát: a gitáros Zakk Wylde (Ozzy Osbourne, Black Label Society) lett, a dobos Charlie Benante (Anthrax).

A Pantera 1998 júniusában adta eddigi utolsó magyarországi koncertjét: a zenekar a Kisstadionban egy metálfesztiválon lépett fel, mások mellett a Black Sabbath társaságában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.