Elhunyt az Oscar-díjas Walter Mirisch 101 éves korában, a Van, aki forrón szereti és a West Side Story című filmklasszikusok producere - közölte a hétvégén az amerikai filmakadémia.

Mirisch pénteken halt meg Los Angelesben - írta Bill Kramer, a filmakadémia igazgatója, és Janet Yang, a testület elnöke közleményében.

Producerként és ágazati vezetőként is igazi vizionárius volt - méltatták, megjegyezve, hogy évekig vezette az amerikai filmakadémiát, és volt a testület kormányzója is.

Mirisch 1967-ben a Forró éjszakában című filmért kapta produceri Oscar-díját. A fivérével közösen vezetett produkciós cége, a Mirisch Company pedig olyan további Oscar-díjas filmeket készített, mint A legénylakás vagy a West Side Story.

1973 és 1977 között töltötte be az amerikai filmakadémia elnöki tisztségét, 1978-ban és 1983-ban tiszteletbeli Oscar-díjjal ismerték el a testületben végzett munkáját és humanitárius tevékenységét.
Producerként olyan neves rendezőket keresett meg, mint Billy Wilder és Norman Jewison, és teljes művészi szabadságot adott nekik filmjeik megvalósításához.

Elhunyt Walter Mirisch Oscar-díjas producerForrás: Shutterstock

Egy, 1983-ban a Los Angeles Timesnak adott interjújában elmondta, hogy mindazt felajánlották a rendezőknek, amire szükségük lehetett. "Billy felhívhatott, és elmondhatta, hogy legközelebb erről és erről akarok filmet forgatni, és nekünk ennyi elég is volt" - mesélte.

Produkciós cége dolgozott Blake Edwardsszal, John Sturgesszel, de John Ford, John Huston, William Wyler, George Roy Hill és Hal Ashby filmjeiben is közreműködtek producerként.

Mirisch, aki tinédzserként kezdett dolgozni a mozis üzletágban, lépésről lépésre jutott előre, míg végül a filmiparban kötött ki, és producer lett belőle. Produceri pályafutását olcsó produkciókkal és westernekkel kezdte az 1940-es évek végén. 1957-ben alapította meg saját cégét bátyjával, Marvinnal és féltestvérével, Harolddal.

Az 1950-es és 70-es évek között dolgozott A hét mesterlövész, a Hegedűs a háztetőn, A nagy szökés, A Thomas Crown-ügy és A rózsaszín párduc című filmeken is. Cége 1959-ben készítette a Van, aki forrón szereti című nagysikerű vígjátékot Marilyn Monroe, Jack Lemmon és Tony Curtis főszereplésével.
A krimiíró, forgatókönyvíró Elmore Leonard Szóljatok a köpcösnek című munkáját egyenesen Mirischnek ajánlotta, akit "a jófiúk egyikének nevezett".

A Mirisch fivérek a filmek mellett színházi előadások producereként is dolgoztak.

Harold halála után Marvin lett a produkciós vállalat vezetője, Walter pedig a produkciós igazgató. Marvin 2002-ben hunyt el.

Walter Mortimer Mirisch 1921-ben született New Yorkban, a Wisconsini Egyetemen szerzett diplomát, majd 1943-ban a Harvardon végzett üzleti tanulmányaival.

1947-ben házasodott össze Patricia Kahannal, aki haláláig a felesége volt. Három gyermekük született: Anne, Andrew és Lawrence.