Brutális állatkínzás volt Lajka kutya űrbe küldése

Forrás: Sputnik via AFP/Sputnik -
űrverseny Szputnyik-2 Lajka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dimitrij Malasenkov, egy biológiai problémákkal foglalkozó moszkvai intézet szakembere elárulta, hogy Lajka, az első űrbe küldött kutya a Szputnyik-2 fedélzetén a forróság és a félelem miatt pusztult el 1957. november 3-án, néhány órával a start után. Az esemény Houstonban, a World Space Congress űrkutatási konferencián került előtérbe.

Lajka egy kóbor kutya volt Moszkvában, mielőtt felkészítették az űrutazásra. A szovjet űrközpont szakemberei már a kezdetektől leszögezték, hogy Lajka nem fog visszatérni a Földre. Dr. Malasenkov az űrkutatás történetében eddig ismeretlen részletekről számolt be. Elmondása szerint Lajka az eledelét zselé formájában kapta, és megkötötték, hogy megakadályozzák a mozgását. A kabinban egy szén-dioxid-elszívó berendezés és egy oxigéngenerátor biztosította a levegő gázainak megfelelő arányát, míg egy ventilátor 15 Celsius fokos hőmérsékletnél működésbe lépett.

Lajka Forrás: Sputnik via AFP/Sputnik

Lajka nem volt egyedül a felkészítésben: több kutyával is osztozott a megpróbáltatásokon. A felkészítés végső szakaszában három kutya – Albina, Muszka és Lajka – maradt. A Szputnyik-2 fedélzetéről érkező adatok alapján a startot követően a kabin levegője felforrósodott és bepárásodott. Az ötödik és hetedik óra között már nem érkeztek életjelek Lajkától, és a kabin negyedik földkerülésekor már nyilvánvaló volt, hogy Lajka nem él.

A Szputnyik-2, mely végül Lajka koporsójává vált, 2570-szer kerülte meg a Földet, mielőtt 1958. április 4-én elégett a légkörben. Bár az eb csak néhány órát töltött az űrben, neve örökre bevonult az űrkutatás történetébe, és bizonyította, hogy az élőlények képesek elviselni a súlytalanság állapotát, ezzel utat nyitva az emberi űrhajósok számára – írja az Origo.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.